Overijssel ziet geen snelle oplossing voor PAS-melders

Provincie Overijssel ziet in de kabinetsplannen voor de stikstofcrisis die vrijdag zijn gepresenteerd geen snelle oplossing voor de PAS-melders. Die hebben op zeer korte termijn een oplossing nodig, terwijl de opkoopregeling van de overheid die stikstofruimte kan creëren pas in april 2023 wordt opengesteld.

Overijssel+ziet+geen+snelle+oplossing+voor+PAS%2Dmelders
© Twan Wiermans

Overijssel moet tegen haar zin handhaven bij de PAS-melders door een uitspraak van de rechter in een door milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) gewonnen procedure.


• Lees hier alle artikelen over de vrijdag gepresenteerde kabinetsplannen

De provincie moet dwangsommen opleggen, die veel boerenbedrijven niet kunnen betalen. Overijssel wil dat de PAS-melders heel snel financiële compensatie krijgen van het Rijk. Daarmee kunnen ze zelf stikstofruimte verwerven en dan kan Overijssel de handhaving stopzetten.


Maatwerk per bedrijf

Overijssel wil praten met de betrokken ministeries over de opkoopregeling voor boeren die overwegen met hun bedrijf te stoppen. De provincie pleit voor maatwerk per bedrijf.

Tijd zal de grootste uitdaging zijn bij het realiseren van de vrijdag gepresenteerde kabinetsplannen voor het terugdringen van stikstof en de bescherming van de natuur, zegt de Brabantse stikstofgedeputeerde Erik Ronnes.

Ronnes verwijst in dit verband naar de deadline van 1 juli 2023 waaraan het kabinet vasthoudt: voor die tijd moet Brabant een gebiedsplan rond hebben, een plan om stikstof terug te dringen en de natuur te beschermen. Brabant zal ondanks die tijdsdruk verder werken 'om tot een zorgvuldige balans te komen voor de opgaven en transities op het gebied van natuur, water en klimaat', aldus Ronnes.

Brabant blijft bovendien inzetten op innovatie in samenwerking met de betrokken ministeries. 'De langverwachte brieven van het kabinet vormen een flink pakket aan informatie en plannen. Gedeputeerde Staten buigen zich nu over de samenhang der dingen. We gaan nu dus bekijken hoe we ons beleid in lijn kunnen brengen met de brieven', besluit Ronnes.


Maatregelen industrie

De provincie Gelderland is benieuwd naar de concrete plannen die het kabinet heeft voor de woningbouw en de industrie als het gaat om stikstofmaatregelen. Het kabinet gaat daar echter pas begin volgend jaar iets over zeggen. Ook wil de provincie weten hoe vrijkomende stikstofruimte verdeeld gaat worden. Ook over de uitwerking van de opkoopregeling voor piekbelasters zijn er vragen op het provinciehuis in Arnhem.


Gelderland is positief over het pakket aan maatregelen, maar ziet dat er nog wel veel plannen concreet gemaakt moeten worden. Inwoners en ondernemer zitten te wachten op uitgewerkte plannen, zegt het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland in een eerste reactie op de stikstofplannen

Gelderland is te spreken over het recht op eerste koop dat het Rijk opeist bij vrijkomende stikstofruimte, bijvoorbeeld van boerenbedrijven die gaan stoppen. 'Dat voorkomt wildwesttaferelen in het landelijk gebied, ongecontroleerde opkoop en leegstand van agrarische gebouwen', vindt het college.

Gelderland is boos op het Rijk en Rijkswaterstaat die vrijkomende boerderijen in de provincie hebben opgekocht om stikstof te sparen voor de aanleg van de Utrechtse A27, de weg door Amelisweerd. Gedeputeerde Staten wil graag met het kabinet praten over het invullen van de vrijdag genoemde maatregelen.


Geen 'quick fixes'

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) van de twaalf provincies ziet het pakket Kamerbrieven van vrijdag als een belangrijke stap, maar waarschuwt wel dat er geen ‘quick fixes’ voor de ecologische problemen waar Nederland mee te maken heeft.

Het IPO verwacht dat veel van de kabinetsplannen op gebiedsniveau en regionaal geregeld moeten worden. Zo vinden de provincies de kabinetsbrief over water en bodem niet duidelijk genoeg voor gebruikers. ‘Voorkomen moet worden dat er straks verschillend beleidsuitspraken zijn over hetzelfde onderwerp.’

Ook over de aanpak van de piekbelasters, stikstofuitstoters direct naast een natuurgebied, moet niet de indruk ontstaan dat dat snel voor veel vrijkomende stikstofruimte gaat zorgen, zegt het IPO. ‘Het beste is dat veel bedrijven gebruik gaan maken van het vrijwillige spoor.’


De provincies zullen de leefbaarheid van het platteland scherp in de gaten houden bij de komende grote verandering van het landelijk gebied. ‘Want geen provincie is hetzelfde en er zijn vele manieren waarop doelen kunnen worden gehaald’, aldus het overleg.

Het is bekend dat sommige provincies al jaren werken aan eigen stikstofbeleid en daar het liefst verder mee gaan. Provincies en waterschappen werken ook al aan aanpassing van de waterhuishouding op de klimaatverandering. De provincies zeggen veel van hun inzet terug te zien in de aanpak van het Rijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer