NVWA legt maatregelen op vanwege besmetting met tripssoort

Op een Nederlands glastuinbouwbedrijf is begin oktober de tripssoort Scirtothrips dorsalis op Podocarpus macrophyllus (grootbladige podocarpus) aangetroffen. De Scirtothrips dorsalis heeft een quarantaine(Q)-status in de EU. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft daarom maatregelen opgelegd.

NVWA+legt+maatregelen+op+vanwege+besmetting+met+tripssoort
© dirk hol

De NVWA trof de tripsen aan bij een reguliere keuring van een partij Podocarpus marcophyllus in een kas. Omdat de Scirtothrips dorsalis een EU-Q-organisme is, betekent het dat EU-lidstaten verplicht zijn introductie en verspreiding van het organisme tegen te gaan. Het tripssoort is een insect met een zeer brede waardplantreeks, meldt de NVWA.

Vermoedelijk komt het organisme van origine uit Azië en is het nu aanwezig in bijna alle werelddelen. Volgens de NVWA kan het zich in Nederland waarschijnlijk alleen in kassen vestigen. Eerdere besmettingen zijn tot nu toe succesvol geëlimineerd uit kassen in Nederland. Scirtothrips dorsalis is niet schadelijk voor mens en dier.


Gewasbehandelingsschema

Bij een vondst van Scirtothrips dorsalis worden op het bedrijf alle planten vastgelegd en wordt een gewasbehandelingsschema van vijf weken of vernietiging van de planten opgelegd. Als er sprake is van gescheiden compartimenten kunnen de maatregelen in sommige gevallen worden teruggebracht tot één compartiment.

Met plakvallen wordt vervolgens gemonitord of de eliminatie succesvol is geweest. Wanneer een gewasbehandeling heeft plaatsgevonden, betekent het dat er zeven tot acht weken geen planten aan- of afgevoerd kunnen worden.


Inspectie op contactlocaties

Om uit te sluiten dat er sprake is geweest van verspreiding, inspecteert de NVWA ook op contactlocaties van het bedrijf. Daarnaast wordt backward en forward tracering uitgevoerd op aan- en afgeleverde planten van de besmette partij of partijen.

De NVWA roept de sector op alert te zijn bij handel in waardplanten uit gebieden waar Scirtothrips dorsalis voorkomt. In het geval er een vermoeden is van de aanwezigheid van dit insect, is diegene het verplicht dit te melden aan de NVWA op basis van EU-wetgeving.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer