Robuuste koolrassen Bejo scoren goed op trips en veldgezondheid

Bejo Zaden zet sterk in op de veredeling van robuuste rassen. Toekomstige gewassen moeten volgens de zaadfirma onder diverse weersomstandigheden een goede opbrengst generen. 'Een sterk ras begint met goede genetica', meldt Bejo-teeltspecialist Rob van den Bos.

Robuuste+koolrassen+Bejo+scoren+goed+op+trips+en+veldgezondheid
© Job Hiddink

Van 27 september tot en met 1 oktober presenteert Bejo in het Noord-Hollandse Warmenhuizen zijn nieuwe rassen. De wittekool Expectation is de verbeterde versie van het ras Expect. Expectation lijkt vooral een vooruitgang op het gebied van tripstolerantie.

'Ook scoort het goed op veldgezondheid, met name wat betreft schimmelziekten', meldt Bejo-teeltspecialist Rob van den Bos. Het late ras valt onder het bewaarsegment en blijft ook bij lange bewaring inwendig gezond. Daarnaast geeft de wittekool een goede opbrengst van 2,5 tot 3,5 kilo en is het product gemakkelijk te schonen.


Van 27 september tot en met 1 oktober presenteert Bejo haar nieuwe rassen in het Noord-Hollandse Warmenhuizen.
Van 27 september tot en met 1 oktober presenteert Bejo haar nieuwe rassen in het Noord-Hollandse Warmenhuizen. © Job Hiddink

Volgens Bejo is het ras enkel geschikt voor kleigronden. De zaadfirma adviseert het ras te planten na half mei. Planten is mogelijk tot ongeveer 20 juni, waarna telers vanaf half september tot 1 november kunnen oogsten. Expectation leent zich goed voor zowel de versmarkt als de snijderij.


Dikbladige spitskool

Met Bejo 3518 introduceert Bejo een nieuwe dikbladige spitskool. Dit ras is volgens Van den Bos lang bewaarbaar. 'Na Controlled Atmosphere (CA)-bewaring laat Bejo 3518 tot begin maart kwalitatief goede kool zien zonder bewaarstip. Hoe dikker het blad, hoe langer bewaarbaar.'


Teeltspecialist Rob van den Bos toont de nieuwe, dikbladige spitskool.
Teeltspecialist Rob van den Bos toont de nieuwe, dikbladige spitskool. © Job Hiddink

Het late ras heeft in vergelijking met andere soorten wel meer groeidagen nodig, maar kan daardoor wel beter groeistoten opvangen zonder uit de maat te groeien. 'Bejo 3518 blijft compact en is ongevoelig voor barsten', aldus Van den Bos. Het optimale oogstgewicht voor de juiste verhoudingen is 1,2 kilo. Het ras is gezond op het veld en is sterk tegen trips.

'Daarnaast laat het gewas zich niet van de wijs brengen door te veel stikstof, waarvan het overigens ook niet veel nodig heeft', weet hij. De plantperiode ligt tussen 1 juni en 15 juli en de spitskool heeft zo'n negentig tot honderd groeidagen nodig. Het ras wordt komend seizoen commercieel en is vrij beschikbaar voor kooltelers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer