Fruitteler experimenteert met verkoop haardhout: vraag is groot

Fruitbedrijf Van Maaswaal in het Utrechtse 't Goy verkoopt voor de eerste keer de stammen van hun gerooide Jonagold-bomen als haardhout aan een opkoper. 'De vraag hiernaar is groot vanwege de hoge gasprijzen.'

Fruitteler+experimenteert+met+verkoop+haardhout%3A+vraag+is+groot
© William Hoogteyling

In enkele weken tijd rooiden drie tot vier medewerkers de 5 hectare Jonagold-bomen. Het leverde ongeveer 300 kuub stammenhout op. 'De bomen zijn een dikke twintig jaar oud. Ze zijn op. De kwaliteit en de opbrengst van de appels wordt minder', geeft Teunis van Maaswaal aan. Hij runt samen met zijn broers Jan en Willem het 85 hectare grote appel- en perenbedrijf.

Eerder versnipperde een loonwerker met een kraan de oude bomen en werden er houtsnippers van gemaakt.


Heel arbeidsintensief

Nu zijn de bomen kaalgezaagd. Dat is heel arbeidsintensief, weet Jan van Maaswaal. 'De bomen moesten uit de grond worden gehaald en de takken eraf gehaald. De vraag is of het uiteindelijk lucratief is, maar we wilden het proberen.' Het was financieel aantrekkelijker geweest als de broers het hout zelf hadden verkocht aan particulieren, weet de teler. 'Daar hebben we echter geen tijd voor.'

'Het is nog te nat om de stammen op te halen. Wanneer het de komende dagen droger weer wordt, laad ik het op. Dan kan het naar de handelaar. Ik verwacht dat de mensen het hout volgend winter kunnen stoken. Het moet eerst nog meer drogen.'

Komend voorjaar worden op de plek Elstar-bomen geplant. Eerder al plantten de telers een nieuw stuk Jonagold. De start van de appelverkoop verloopt moeizaam, geeft Teunis van Maaswaal aan. 'Wij hopen dat dat gedurende het seizoen beter wordt. De smaak van het fruit is goed. Het bedrijf koelt, sorteert en verkoopt het fruit zelf. 'Veel kilo's resulteert in een lage prijs. De prijs van bijvoorbeeld Jonagold ligt tussen de 25 en 40 cent per kilo, ongesorteerd.' Over de peerverkoop is hij niet ontevreden. 'Die loopt redelijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer