Friese akkerbouwers ervaren te weinig waardering voor hun inzet

Friese akkerbouwers weten door verschillende maatregelen de perceelsemissie van gewasbeschermingsmiddelen te beperken. Ze voelen echter niet altijd de waardering hiervoor vanuit de maatschappij, het waterschap en andere overheden.

Friese+akkerbouwers+ervaren+te+weinig+waardering+voor+hun+inzet
© Ida Hylkema

Dat kwam donderdag naar voren tijdens de kennismaking van dijkgraaf Luzette Kroon van wetterskip Fryslân met project 'Perceelsemissie in de hand'. Ze bracht een bezoek aan de bedrijven van Klaas Jan Jensma in Hijum en maatschap Pollema in Oude Leije.

Beide bedrijven doen vanaf het begin mee aan het project en hebben verschillende maatregelen genomen om de perceelsemissie van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten naar het oppervlaktewater te beperken.


Maatwerk

Belangrijk voor de pilotboeren is dat de maatregelen op vrijwillige basis worden ingezet en dat maatwerk mogelijk is. Jensma en Pollema hebben bijvoorbeeld goede ervaring met drempels tussen aardappelruggen die water vasthouden.

Toen dit echter landelijk als verplichte maatregel dreigde te worden ingevoerd, zette dat kwaad bloed. 'Wet- en regelgeving moet je niet van bovenaf opleggen. De praktijk moet uitwijzen of het effect heeft', begreep dijkgraaf Luzette Kroon. Ze stelde dat ze zelf voorstander is van een regionale invulling van beleid.

Onderdeel van het project zijn metingen in het oppervlaktewater door wetterskip Fryslân. Uit deze metingen komt naar voren dat de emissie van gewasbeschermingsmiddelen afneemt, al is dat wetenschappelijk niet altijd te koppelen aan het project. 'Het belangrijkste is dat er een verandering heeft plaatsgevonden in het denken en handelen van de deelnemers', vindt projectleider Dirk Johan Feenstra.


Boerenkennis

De boeren hebben het gevoel dat ze hiervoor te weinig waardering krijgen bij het waterschap, zo bleek bij het bezoek. 'Er is te weinig boerenkennis bij de medewerkers', klonk het verwijt. Dat resulteerde in het voorstel om waterschapsmedewerkers een dag mee te laten lopen op een akkerbouwbedrijf. Omgekeerd werden de akkerbouwers uitgenodigd om een dag mee te lopen op het kantoor van wetterskip Fryslân.

Ook gaat het waterschap nadenken over een vorm waarin akkerbouwers worden gestimuleerd om aan projecten als 'Perceelsemissie in de hand' mee te doen. Een korting op de waterschapslasten zit er niet in, maar wellicht is een project vergelijkbaar met 'Schoon erf, schoon water' een optie. Deelnemers aan dit project krijgen subsidie voor erfmaatregelen en minder controle.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer