Hollands Kroon legt huisvesting arbeidsmigranten aan banden

Nieuwe huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten worden in de gemeente Hollands Kroon aan banden gelegd. Volgens LTO Noord komt de toch al krappe arbeidsmarkt in het noorden van de provincie daarmee nog verder onder druk te staan.

Hollands+Kroon+legt+huisvesting+arbeidsmigranten+aan+banden
© Twan Wiermans

De gemeenteraad van Hollands Kroon is akkoord gegaan met het collegevoorstel om 'artikel zes' in de 'Beleidsregels logies tijdelijke werknemers' te schrappen. Het artikel is een uitzondering op vijf andere artikelen en is in het verleden ingezet als het college en de raad 'toch een positieve grondhouding' hadden te aanzien van een initiatief.

Sinds 2019 is zo een tiental verzoeken gehonoreerd, dat samen ruimte heeft geschapen voor de huisvesting van meer dan duizend arbeidsmigranten. Reden voor voorzitter Wim Mostert van LTO Noord-afdeling Hollands Kroon om tijdens de inspraak in de raadsvergadering een pleidooi te houden om artikel zes toch overeind te houden. Op die manier kunnen de tijdelijke werknemers volgens hem goed en veilig onderdak krijgen.


Waarschuwing

CDA-raadslid Matthé van Lierop, agrarisch ondernemer en bestuurder voor LTO Noord, heeft de raad vergeefs gewaarschuwd voor de gevolgen van het besluit. 'De praktijk leert dat op basis van de eerste vijf artikelen om verschillende redenen niet of nauwelijks vergunningen meer worden afgegeven', stelt hij.

Zo zijn locaties in het buitengebied vaak alleen kansrijk op actieve agrarisch bedrijven. 'Alleen is dat potentieel door de jaren heen aardig opgedroogd. Daarom zou het goed zijn om andere opties ook open te houden. Uiteraard wel steeds met een zorgvuldige afweging.'

Een andere optie zijn de grootschaligere initiatieven. 'Die strandden meestal op te veel weerstand van de bevolking', legt Van Lierop uit. 'Het geschrapte artikel bood bijvoorbeeld nog ruimte om in voormalig agrarische gebouwen iets op te zetten. Dat valt nu dus weg.'


'Agrarische hoofdstad'

Van Lierop vindt het vreemd dat een gemeente die zich afficheert als 'agrarische hoofdstad', zelf een instrument uit handen geeft om meer tijdelijke huisvesting te bieden. 'Ook omdat de druk op bestaande burgerwoningen zo hoger wordt.'

Eerder nam provincie Noord-Holland de regie om het huisvestingsbeleid bij de verschillende gemeenten beter op elkaar af te stemmen. Van Lierop: 'Door dit besluit ontstaan er toch weer grotere verschillen met omliggende gebieden, terwijl de concurrentie om arbeidskrachten te werven al groot is. Ook door de vraag vanuit andere sectoren. Goede huisvesting is daarbij een belangrijke arbeidsvoorwaarde.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer