Extra huisvesting arbeidsmigranten Westland loopt vast

De ontwikkeling van extra huisvesting van arbeidsmigranten in het Westland is vastgelopen. Recent ging er weer een streep door enkele grootschalige locaties. Intussen neemt de ergernis bij de tuinbouwsector, maar ook omliggende gemeenten toe.

Extra+huisvesting+arbeidsmigranten+Westland+loopt+vast
© Eigen Foto

De voorbije weken sneuvelde het ene na het andere huisvestingsplan in onder andere Naaldwijk en 's-Gravezande. Het gemeentebestuur noemt de plannen 'te massaal' en zoekt naar betere oplossingen. Ook naar aanleiding van de grote weerstand van de bevolking.

Voor de nog lopende procedure voor een nieuwe locatie met bijna zevenhonderd bedden in De Lier wordt gevreesd. Terwijl de tuinbouwsector ruim een tienvoud van dat aantal plekken in het Westland tekort komt, zo is becijferd.


Zwaar teleurgesteld

Voorzitter Jacco Vooijs Glastuinbouw Westland is zwaar teleurgesteld over de terugtrekkende beweging van de gemeente. 'Het gaat om locaties die enkele jaren geleden weloverwogen zijn gekozen op basis van scherpe criteria.'

Er is nog wel geprobeerd enkele van de oorspronkelijke locaties overeind te houden, dat is tot op heden helaas niet gelukt

Jacco Vooijs, voorzitter Glastuinbouw Westland

Die aanpak stamt nog van het vorige college van burgemeester en wethouders. Toen werd mede op initiatief van de gemeente Westland en samen met de tuinbouwsector en uitzendbureaus een strategie bepaald om vroegtijdig potentieel geschikte locaties nader te onderzoeken en minder kansrijke plekken voortijdig uit te sluiten..


'De oppositie was fel tegen en heeft de kans gegrepen om na de gemeenteraadsverkiezingen die aanpak van tafel te vegen', vertelt Vooijs. 'Er is gekozen voor een andere aanpak. Hoewel er nog wel is geprobeerd enkele van die oorspronkelijke locaties overeind te houden, wat tot op heden helaas niet is gelukt.'

Zodoende is de sector weer terug bij af, constateert Vooijs. 'De gemeente is hier al ruim tien jaar mee bezig, maar krijgt het niet voor elkaar. Voor onze sector en daarmee de economie in de gemeente is een goede en veilige huisvesting van groot belang.'


Krappe woningmarkt

De Haagse wethouder Martijn Balster van volkshuisvesting uitte in de lokale media mede daarom kritiek op het gebrek aan slagvaardigheid in het Westland, dat volgens hem wel de lusten, maar niet de lasten van de arbeidsmigranten wil dragen. Volgens hem worden de buurgemeenten nu belast door de extra druk op de krappe woningmarkt.

De Westlandse wethouder Pieter Varekamp van arbeidsmigratie reageert dat de gemeente niet voorbij kan gaan aan de reacties uit de samenleving. 'Onlangs is de vergunningsaanvraag voor de Hoge Geest in Naaldwijk geweigerd. Het initiële plan was te massaal. Met de initiatiefnemer zijn gesprekken gevoerd over aanpassingen, maar dat is niet gelukt.'


Belofte

Varekamp belooft te blijven zoeken naar locaties waar huisvesting mogelijk is. 'Daar zetten we ons onverminderd voor in.' Een van de locaties is de het Horti Business Centre, waar het Horti Hotel onderdak moet bieden aan 340 arbeidsmigranten. 'Ook het Floraterrein is al aangewezen voor het realiseren van extra huisvesting.'

De wethouder erkent dat de Westlandse economie niet zonder arbeidsmigranten kan. 'Kwalitatief goede huisvesting is noodzakelijk, daar werken we aan. Op de langere termijn zien we ook kansen voor huisvesting op het ABC-terrein bij Poeldijk, maar ook voor meerdere actuele lokale initiatieven bij de tuinbouwbedrijven zelf.'

Dat laatste is slechts een druppel op de gloeiende plaat, stelt Vooijs. 'Met die extra bedden op het ABC kunnen alleen al de woningzoekende arbeidsmigranten op het bedrijventerrein zelf worden bediend. En wat betreft de huisvesting bij de kwekerijen: dat gaat slechts om enkele tientallen bedden, terwijl we er duizenden nodig hebben. Met een grootschaliger aanpak kan dergelijke huisvesting trouwens ook veel veiliger en zorgvuldiger worden beheerd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer