Aardappelverwerkers schakelen naar hogere versnelling

De Nederlandse fritesindustrie verwerkte in oktober ongeveer 15.000 meer aardappelen dan in september. Desondanks blijft de totale verwerking dit seizoen achter op vorig jaar, blijkt uit cijfers van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi).

Aardappelverwerkers+schakelen+naar+hogere+versnelling
© Koos v.d. Spek

De verwerking van aardappelen tot aardappelconsumptieproducten steeg in oktober naar 340.800 ton, laten de Vavi-cijfers zien. Vorig jaar werden in dezelfde maand nog 353.300 ton fritesaardappelen verwerkt.

Het percentage verwerkte aardappelen van Nederlandse grond ligt wel hoger dan vorig jaar. 37,5 procent van de grondstof in oktober was afkomstig uit het buitenland. In 2021 bedroeg dat percentage 38,8 procent. Van de 340.800 ton is in oktober 156.600 ton verwerkt tot voorgebakken aardappelproducten, 30.000 ton is bestemd voor andere producten.


Het totale verwerkingsvolume voor de Nederlandse aardappelindustrie van de afgelopen twaalf maanden komt uit op 3,95 miljoen ton. Dat is 238.800 ton meer dan het kalenderjaar daarvoor. Het is niet zeker of Nederlandse verwerkers voor het eind van 2022 het verwerkingsniveau van 4 miljoen opnieuw gaan aantikken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer