Loonbedrijf kuilt half november nog 'smakelijk groen gras' in

Loonbedrijf Wieringa uit het Groningse Bedum kuilde maandagmiddag het laatste gras in voor dit seizoen. Dat dit pas half november gebeurt, is volgens planner Jordy Oosterhof van het loonbedrijf vrij uitzonderlijk. 'Meestal stoppen we in oktober. We zijn heel lang doorgegaan. Het droge en zachte weer zorgde voor voldoende draagkracht en grasgroei.'

Loonbedrijf+kuilt+half+november+nog+%27smakelijk+groen+gras%27+in
© Anjo de Haan

Het loonbedrijf oogstte in november nog zo'n 300 hectare gras, rekent Oosterhof voor. Door het zachte weer was de draagkracht voldoende om met de hakselaar en volle opraapwagens het land op te gaan.

'Doordat er vanwege de droge zomer amper mest is ingespoeld, is er stikstof vrijgekomen. In combinatie met de warmte zorgt dat voor heel veel gras', stelt de planner. Bij melkveehouder Gerrit Veening kuilde het bedrijf de laatste 30 hectare in. Daarmee sluit het loonbedrijf het inkuilseizoen af. Woensdag en donderdag wordt 17 en 15 millimeter regen voorspeld. Dan is het echt gebeurd.'


Veel eiwit

Het is voor melkveehouder Gerrit Veening de zesde snede die hij inkuilt. 'En dat in een droog jaar. We hebben het vrijdag gemaaid, in het weekend ging de zon en wind erover. Het is mooi groen, smakelijk gras. Ik verwacht dat er nog veel eiwit in zit. Het drogestofpercentage schat ik op zo'n 25 tot 30 procent. Analyses moeten het nog uitwijzen, maar ik ga er vanuit dat we de kuil voeren aan de melkkoeien.'


Loonbedrijf Schroer perst balen bij Enschede
Loonbedrijf Schroer perst balen bij Enschede © Bert Kamp

Ook in Oost-Nederland waren boeren nog druk met het binnenhalen van het gras. Loonwerker André Schroër uit het Overijsselse Haaksbergen perste dinsdag balen bij Henk Hesselink in Broekheurne, bij Enschede. 'Het moest eraf, het was te lang om de winter in te gaan.'


Ketellapper koek

Hesselink oogstte drie weken geleden ook nog 20 hectare. 'De laatste maand groeit het gras sneller dan in de hele droge zomer. We pakken nu wat we pakken kunnen, maar wel op een nette manier. We hebben dat gras van vorige maand aan de pinken gevoerd. Dat gaat erin als Ketellapper kruidkoek.'

Hij verwacht nu ook weer smakelijk gras. 'Omdat ik aan summerfeeding doe en mijn vee dus niet weid, komt er geen mest in. Bovendien zit er nog veel blad aan de bomen. Dat is een pluspunt, de koeien houden er niet van wanneer er een massa blad in het voer zit.'

Schroër schat dat hij in november zo'n 200 hectare heeft ingekuild en in balen geperst. 'We zijn nog niet klaar. Er ligt nog meer. Die boer heeft een lekke band. Dat moet eerst worden opgelost.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer