Drentse Boermarken herstellen steeds meer oude grensstenen

Met de plaatsing van een informatiebord naast een zogeheten markesteen aan de Hoofdlaan in Assen zette de Vereniging Drentse Boermarken (VDB) dinsdag een nieuwe stap in het ontsluiten van de historische boeren grensmarkeringen.

Drentse+Boermarken+herstellen+steeds+meer+oude+grensstenen
© Joost de la Court

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en scheidend secretaris/penningmeester Jan van der Struik van de VDB verrichtten samen de onthulling van het paneel. De forse zwerfkei ernaast markeert de historische grens tussen Assen en het agrarische ommeland, op een steenworp afstand van het huidige provinciehuis.

Van der Struik was 43 jaar lang als bestuurder betrokken bij de VDB en vormde een drijvende kracht achter project 'Markestenen terug op de plek'. Veel markestenen verdwenen tijdens de ontginning van de Drentse zandgronden, door ruilverkaveling of de aanplant van bossen. Soms stonden ze ook gewoon in de weg.


Herwaardering

De Markestenen horen bij het Drentse cultuurgoed en verdienen volgens Van der Struik herwaardering. 'Na de hunebedden kunnen ze worden gezien als prominentste Drentse zwerfkeien. Stapje voor stapje proberen wij hiermee een aantal bladzijden toe te voegen aan de cultuurgeschiedenis van Drenthe.' De markeerstenen worden de komende tijd daarom zo veel mogelijk teruggebracht in het landschap, zoals onlangs nog tussen Zwinderen en Gees.


Onthulling informatiebord bij Markesteen in Assen door Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma (linksvoor) en Jan van der Struik van de Vereniging Drentse Boermarken (uiterst rechts)
Onthulling informatiebord bij Markesteen in Assen door Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma (linksvoor) en Jan van der Struik van de Vereniging Drentse Boermarken (uiterst rechts) © Joost de la Court

De Drentse boermarken vormden vanaf de middeleeuwen tot de Franse tijd veelal het plaatselijke bestuur, als voorloper van de huidige gemeenteraden. Tot de invoering van het kadaster reguleerden ze onder meer het gebruiksrecht van de agrarische gronden rond de dorpen. Tegenwoordig zijn er nog 88 Drentse boermarken actief, met name in het onderhoud van het buitengebied en als agrarisch sociaal dorpsnetwerk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer