LTO: 'Europa heeft niet stilgestaan bij gevolgen dieseltekort'

De Europese boycot van Russische olie kan de land- en tuinbouw en de logistieke sector in Nederland ernstig hinderen. 'Ik snap dat Europa een politiek statement tegen Rusland wil maken, maar ik geloof niet dat ze stil hebben gestaan bij de gevolgen die deze boycot heeft', meldt Edwin Michiels als LTO-portefeuillehouder Energie.

LTO%3A+%27Europa+heeft+niet+stilgestaan+bij+gevolgen+dieseltekort%27
© Twan Wiermans

De LTO-bestuurder vreest niet alleen een scherpe prijsstijging, maar ook een gebrek aan diesel. 'Dan heb je dadelijk de schuur vol met aardappelen, maar de transporteur kan ze niet komen ophalen. Zo moet ook de melk worden opgehaald of de bloemen naar de veiling worden gebracht. Zonder logistiek loopt er niets.'

Bewaren

Dadelijk heb je de schuur vol met aardappelen, maar kan de transporteur ze niet komen ophalen

Edwin Michiels, LTO-portefeuillehouder energie

Michiels adviseert boeren om de tanks vol te houden zolang het kan, maar met een kanttekening. 'Er zit een biologische component in diesel. Ik kan niet inschatten hoelang je die brandstof kunt bewaren. Ik denk dat de meeste boeren de goede gewoonte hebben om met volle tanks de winter in te gaan. Dat zou ik nu ook doen.'

Het stoort de LTO-bestuurder dat in de Nederlandse politiek wel is gesproken over het opvangen van gastekorten als gevolg van sancties, maar niet over de afhankelijkheid van diesel uit Rusland. 'Datgene waar de land- en tuinbouw op draait, daar hoor je nooit iemand over.' LTO heeft dit onderwerp in de Nederlandse en Europese politiek aangekaart, maar daar is onvoldoende vervolg aan gegeven.

De lidstaten van de Europese Unie besloten eerder dit jaar tot een invoerverbod van Russische olie. De boycot van aankoop, invoer en overdracht van ruwe olie gaat op 5 december 2022 in. Voor olieproducten uit Rusland gaan de sancties in op 5 februari 2023.

Impactanalyse

Om inzicht te krijgen in de mogelijke effecten, had het ministerie van EZK een impactanalyse aangevraagd bij de Europese Commissie, maar deze is niet uitgevoerd.

Volgens minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie heeft Nederland wel een 'robuuste buffervoorraad' aangelegd. Het ministerie van EZK werkt aan een een landelijk crisisplan voor olie dat beschrijft hoe olie wordt verdeeld bij een tekort.

BoerBurgerBeweging vindt ook dat het kabinet te lichtzinnig denkt over een mogelijk dieseltekort. De partij publiceerde deze week een statement waarin zij de zorgen over het voortbestaan van de landbouw en het mkb uit. De partij vindt dat de steun van het kabinet aan deze ondernemers tekortschieten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer