Vrees voor dieseltekort door boycot Russische olie

De nieuwe sancties tegen Rusland die op 5 december ingaan, kunnen in ons land leiden tot een tekort aan diesel. De import van ruwe olie uit Rusland wordt met de nieuwe sancties verboden.

Vrees+voor+dieseltekort+door+boycot+Russische+olie
© Twan Wiermans

Het FD schrijft dat vorig jaar 34 procent van de in Nederland verwerkte ruwe olie uit Rusland afkomstig is en vervanging daarvan is niet eenvoudig. Bovendien volgt er begin volgend jaar een volgende sanctie, waardoor ook diesel niet meer uit Rusland gehaald mag worden.

Dat kan leiden tot nog hogere prijzen en een tekort aan diesel voor onder meer de landbouwsector en de transportsector. Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie schreef dit onlangs in een brief aan de Tweede Kamer. Hij werkt aan een landelijk crisisplan voor olie dat beschrijft hoe olie wordt verdeeld in het geval van een tekort.


Robuuste buffervoorraad

Volgens Jetten heeft Nederland al een 'robuuste buffervoorraad' aangelegd. Het FD meldt dat de stichting Centraal Orgaan Voorraadvorming Aardolieproducten de afgelopen maanden genoeg voorraad heeft aangelegd voor negentig dagen consumptie.

De Algemene Rekenkamer concludeerde recent ook al dat in Nederland een tekort aan diesel kan ontstaan door de aanstaande sancties. 'Het is sterk de vraag of Nederlandse raffinaderijen in staat zijn voldoende zware ruwe olie te bemachtigen om in de Europese en binnenlandse dieselvraag te voorzien', stelt de Algemene Rekenkamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer