FDF biedt Van der Wal alternatief voor stikstofaanpak

Farmers Defence Force (FDF) ziet voorlopig af van acties tegen de stikstofplannen van het kabinet. In plaats daarvan komt de organisatie met een alternatief plan voor de aanpak van de stikstofproblematiek. Het plan is voorgelegd aan stikstofminister Christianne van der Wal.

FDF+biedt+Van+der+Wal+alternatief+voor+stikstofaanpak
© Dirk Hol

In het plan introduceert FDF de nieuwe stikstofdepositiewaarde (SDW). Dit is een optelsom van alle depositie op 1 juli 2015. Het aantal mol dat uit die optelsom komt, is de nieuwe SDW.

Deze waarde mag nooit weer stijgen, stelt FDF, en is volgens de actiegroep in lijn met de uitspraak van de Raad van State van 29 mei 2019 waar de stikstofcrisis mee begon. Binnen de SDW zou het rekenprogramma Aerius kunnen blijven en de vergunningverlening kunnen doorlopen.


Naast de SDW moet er flankerend beleid komen om Nederland van het stikstofslot te kunnen halen en om Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders en interimmers te kunnen legaliseren. Daarbij hoort volgens FDF een goede, landelijke, vrijwillige opkoopregeling voor alle diercategorieën.


Schotten tussen sectoren

Verder kan uitbreiding alleen na implementering van de SDW middels extern of intern salderen. Ook moeten er schotten komen tussen sectoren bij salderen en een maximale afroming van 30 procent bij extern salderen. De overheid moet vergunningverlening voor uitbreiding van de 'blijvers', garanderen. Andere sectoren garanderen hun natuurlijke afname van de stikstofemissie. Alle sectoren worden gelegaliseerd met Natuurbeschermingswet (Nb)-vergunningen.

In de voorstellen staat dat Nb-vergunningen die na 1 juli 2015 zijn verkregen onherroepelijk moeten worden. Als laatste voorwaarde verlangt FDF dat Van der Wal afziet van zonering van landbouwgebieden. 'Wij hebben haar dit plan gestuurd en hopen hierover binnenkort met de minister te overleggen', aldus voorman Mark van den Oever.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer