Optimale stikstofbenutting: gebruik de grasgroeipluim

Veel melkveehouders hebben inmiddels de eerste kunstmestgift gegeven. Om de op dit moment dure kunstmest goed te laten renderen, is het moment van maaien van groot belang. Hoe de grasgroeipluim in de GrassN-app u daarbij helpt, leest u hier.

Optimale+stikstofbenutting%3A+gebruik+de+grasgroeipluim
Yara
© Yara

Voor sommige bedrijven past het om vroeg te maaien en een hoog ruweiwitgehalte te hebben. Eiwit aankopen is ook kostbaar geworden. Andere bedrijven kiezen voor een hogere drogestofopbrengst. Welke strategie melkveehouders ook kiezen, het plannen van het maaimoment is van groot belang.

De Yara GrassN-app kan daarin ondersteunen. Naast het voorspellen van het meest optimale strooimoment is de grasgroeipluim in de GrassN-app te vinden. Deze grasgroeipluim laat het verwachte verloop van de drogestof- en eiwitontwikkeling zien. Hoe dit verloop is, hangt natuurlijk van het weer af. Daarom is het van belang regelmatig de GrassN-app te checken en in te spelen op de veranderende omstandigheden. Iedereen houdt het weer ook dagelijks in de gaten en dit is vergelijkbaar.

Adviseur kijkt mee met de GrassN-app

Vraag uw adviseur mee te kijken met de GrassN-app. Uw adviseur weet goed wat er lokaal speelt en weegt dat mee in het bemestingsadvies dat u gedurende het seizoen krijgt. Tegelijk weet iedereen dat de omstandigheden lokaal ook kunnen variëren door bijvoorbeeld neerslagverschillen, maar ook door bedrijfsspecifieke doelstellingen. De GrassN-app neemt dit mee in de berekening. Door dit samen met uw adviseur te bespreken, komt u voor uw bedrijf tot het meest optimale advies.

Uw adviseur zou zelfs via zijn computer of laptop mee kunnen kijken hoe het gras bij u op het bedrijf zich ontwikkelt. Een afgepast en actueel advies is dan snel gegeven.

Wat is de Yara GrassN-app 2.0?

De Yara GrassN-app 2.0 geeft bemestingsadvies over de hoogte en het optimale moment van de stikstofgift op basis van de verwachte grasgroei en graskwaliteit. Daarnaast laat de Yara GrassN-app de grasgroeipluim zien. Hiermee heeft u elke dag inzicht in de bijgroei van droge stof en de ruweiwitontwikkeling. De Yara GrassN-app 2.0 is gebaseerd op alle Nederlandse graslandonderzoeken sinds de Tweede Wereldoorlog. Zestigduizend datapunten gecombineerd met machine learning zorgen voor een robuust model dat de melkveehouder helpt in de ondersteuning van beslissingen rondom graslandbeheer.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Yara.

Yara

Yara's kennis, producten en oplossingen zorgen voor groei voor de agrariër, de distributeur en de industriële klanten, op een winstgevende en...

Lees verder »

Meer van Yara

Lees ook

Meer artikelen van Yara »

Artikelen over Yara