Te lage pH op merendeel gras- en maispercelen

Veel melkveehouders doen er goed aan om dit najaar hun gras- en maispercelen te bekalken. Uit analyses van onafhankelijk adviesbureau VIB Consulting blijkt de pH te laag op het merendeel van de percelen die ze bestudeerden.

Te+lage+pH+op+merendeel+gras%2D+en+maispercelen
© Twan Wiermans

Bij een te lage pH kan de grond onvoldoende mineralen binden. Waardevolle mineralen spoelen uit naar diepere lagen waardoor de plant deze mineralen niet kan benutten.

Verder blijkt uit de uitgebreide grondonderzoeken die VIB Consulting uitvoerde dat de verhouding tussen calcium en magnesium op het klei-humuscomplex niet in balans is. Het aandeel magnesium is veel te hoog in verhouding tot het aandeel calcium. Daarom adviseert VIB Consulting om te bekalken zonder magnesium.


Kunstmest

De disbalans in de calcium-magnesiumverhouding is verklaarbaar. Enerzijds komt er relatief veel magnesium op het land via kunstmest, maar ook door kalksoorten die magnesium bevatten.

Daarnaast bevat drijfmest relatief veel magnesium. Koeien bouwen in het lichaam namelijk geen magnesiumvoorraad op, wat bij calcium en fosfor wel aan de orde is. Rundvee haalt het magnesium uit het voer. 15 tot 20 procent daarvan benut het dier en de rest komt via de mest op het land.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  4° / 0°
  5 %
 • Zaterdag
  4° / -2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer