NAJK vraagt om 'jonge boerentoets' in Brussel

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en de Vlaamse organisatie De Groene Kring demonstreerden maandag bij het Europees Parlement in Brussel. Ze slaan de handen ineen om een jonge boerentoets in te voeren op het Europees natuurbeleid.

NAJK+vraagt+om+%27jonge+boerentoets%27+in+Brussel
© NAJK

Met een jonge boerentoets bedoelen de organisaties dat nieuw milieubeleid moet worden getoetst op de sociaal-economische gevolgen voor de jonge boeren en bedrijfsopvolgers, zegt Peter Meedendorp, portefeuillehouder internationaal bij NAJK. 'Er wordt bij nieuwe regels wel gekeken naar ecologische duurzaamheid, maar er moet ook worden gekeken naar sociaal-economische duurzaamheid: wat betekent zo'n regel voor de bedrijfsvoering?'NAJK en de Groene Kring stellen dat jonge boeren in zowel Nederland als België zich afvragen of er nog een toekomst ligt in de landbouw. Ze worden geconfronteerd met beleid dat hen weinig ondernemingsmogelijkheden biedt en bijzonder strenge regels oplegt, zonder perspectief naar de toekomst. 'Jonge mensen zien daarom af van bedrijfsovername', stelt Meedendorp.


Stikstof als voorbeeld

Het stikstofbeleid is hiervan een tekenend voorbeeld, vinden de organisaties: de ondernemingsruimte is bijzonder klein en jonge boeren wordt geen perspectief gegeven. Volgens Meedendorp is de vraag heel helder: 'Doe een jonge boerentoets op het natuurbeleid om natuur en landbouw samen te kunnen laten bestaan en de sociaal-economische aspecten van een bedrijfsovername mee te laten wegen!'

Om hun vraag kracht bij te zetten, deelden de jonge boeren maandag kaas en vlees uit bij het Europees Parlement, waar de milieucommissie van het Europese Parlement later die dag vergaderde. Tijdens verschillende gesprekken met Europarlementariërs en Europese beleidsmakers werd met deze actie perspectief gevraagd voor de toekomst van de jonge boeren. De actie werd gesteund door de Europese organisatie voor jonge boeren Ceja.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer