Jonge varkenshouders op reis in Zweden

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is met een groep van twintig jonge varkenshouders van 2 tot en met 7 oktober onderweg in Zweden. Met de reis hopen zij een beeld te krijgen van hoe varkens in Scandinavië worden gehouden en hoe de Zweden kijken naar dierenwelzijn.

Jonge+varkenshouders+op+reis+in+Zweden
© NAJK

'De bedrijven waar we naartoe gaan, willen vanuit gezondheidsoogpunt dat de bezoekers 'varkensvrij' zijn. De eerste dag kon daarom nog geen varkensbedrijf worden bezocht. In plaats daarvan maakte we op z'n Nederlands een fietstocht door Stockholm. Tijdens deze tocht werd er uiteraard wel over varkens gepraat. Niet alleen met elkaar, maar ook met de gids. Hij gaf aan dat hij zeker bereid is om meer te betalen voor extra's op gebied van laag antibioticagebruik, meer ruimte voor de dieren, enzovoorts', schrijven de deelnemers.

'Ook vertelde de gids in Nederland geen vlees te kopen omdat er antibiotica wordt gebruikt. In Zweden mogen varkenshouders alleen antibiotica gebruiken als dieren echt ziek zijn. Volgens de hem zijn Zweedse consumenten ervan overtuigd dat in de rest van Europa meer antibiotica wordt gebruikt dan in Zweden. Zweden geven daarom, zolangs ze dat kunnen betalen, voorkeur aan vlees van Zweedse varkens. Een interessante discussie naar aanleiding van de vraag ', hoe denken Zweden over de varkenshouderij?' volgde. De gids vertelde dat het aandeel biologisch en vegetarisch groeit, maar in z'n algemeenheid Zweden dol zijn op hun karbonaadjes', vervolgen de deelnemers.

'Omdat gastspreker Lene Juul Pedersen van de Universiteit in Aarhus geveld was door corona, is de presentatie 's avonds overgenomen door animal welfare-specialist Heleen van de Weerd. De presentatie ging over het vrijloopkraamhok. Vanuit de gedragswetenschap onderbouwde zij waarom zeugen in een vrijloopkraamhok beter hun natuurlijke gedrag kunnen tonen. Wat volgde was een discussie vanuit de verschillende oogpunten van de deelnemers over de voor- en nadelen van een vrijloopkraamhok. Er werd uitgebreid gesproken over de mogelijkheden en tegelijkertijd ook gekeken naar de problemen en een praktische invulling van een vrijloopkraamhok in het varkenshouderijsysteem.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer