Glastuinbouw Nederland vraagt kabinet te kiezen voor Europees steunpakket

De stijgende energiekosten en de impact op de elektriciteits-, brandstof- en kunstmestprijzen zorgen voor financiële druk bij glastuinders. Rabobank en Glastuinbouw Nederland voorspelden eerder al dat een grote groep ondernemers in financiële problemen komt als de situatie niet verbetert. De brancheorganisatie roept het kabinet daarom op om het Europese steunpakket toe te passen.

Glastuinbouw+Nederland+vraagt+kabinet+te+kiezen+voor+Europees+steunpakket
© Vidiphoto

Lidstaten in de Europese Unie worden verplicht hun elektriciteitsconsumptie gedurende piekuren met 5 procent te verminderen. Hoewel de lidstaten zelf mogen invullen wat die piekuren zijn, heeft Brussel wel bepaald dat dit minimaal 10 procent van de piekuren tussen 1 december 2022 en 31 maart 2023 moet treffen.

Deze verplichting om het stroomverbruik verder te reduceren, kan de voedselketen en energiemarkt volgens Glastuinbouw Nederland ernstig verstoren. De organisatie pleit daarom voor een uitzondering voor land- en tuinbouwbedrijven op deze besparingsplicht.


Solidariteitsbelasting

Verder is bekendgemaakt dat marktopbrengsten voor elektriciteitsproducenten die duurzame energie, kernenergie of bruinkool gebruiken, worden gemaximeerd op 180 euro per megawattuur. Deze 'cap' geldt tot 30 juni 2023.

Daarnaast komt er een tijdelijke solidariteitsbelasting voor aardolie-, aardgas-, kolenbedrijven en raffinaderijen. Als de belastbare winsten 20 procent hoger liggen dan het gemiddelde sinds 2018, wordt een solidariteitsbelasting geheven.

Glastuinbouw Nederland ziet graag dat het kabinet het Europese steunpakket toepast, zodat de 'cap' en solidariteitsbelasting kunnen worden gebruikt voor de verduurzaming van het mkb. 'Zonder toepassing van deze staatssteunkaders kan het kabinet niet investeren in vergroening van de Nederlandse glastuinbouw en komt de energietransitie stil te staan', aldus de brancheorganisatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer