Vereneiwit geknipt voor brijvoer van varkens

Door verenperswater te bewerken, maken drie samenwerkende partijen een alternatieve eiwitbron voor varkens. Verenperswater is een restproduct van de productie van verenmeel. Het nieuwe vloeibare eindproduct is geschikt om toe te voegen aan brijvoedering.

Vereneiwit+geknipt+voor+brijvoer+van+varkens
© Varkens Archief

Een belangrijke doorbraak om soja-eiwit in voerrantsoenen terug te kunnen brengen, is het onder voorwaarden toepassen van dierlijke eiwitten. Varkens en pluimvee kunnen het hoogwaardige eiwit met gunstig aminozurenpatroon uitstekend verteren en optimaal benutten voor hun groei of eiproductie en gezondheid.

Desondanks blijft de drang naar het vinden van nieuwe eiwitrijke bijproducten van dierlijke oorsprong bestaan. Pionierende bedrijven als Noblesse Proteins en Looop hebben elkaar gevonden bij het beschikbaar krijgen van Protiplu. Noblesse maakt met behulp van restwarmte uit bijproducten van pluimveeslachterijen droge grondstoffen voor toepassingen in onder meer de voeding van dieren. Looop is een onafhankelijke partij voor verwaarding van bijproducten afkomstig uit de levensmiddelen- en fermentatie-industrie.

‘Protiplu is een vochtrijk bijproduct van gehydrolyseerd verenmeel dat varkens prima kunnen benutten’, vertelde Edwin Huisken van Noblesse Proteins tijdens het 'Samen circulair event' op 20 september bij Looop in Venlo.

'Onder druk en door middel van stoominjectie worden veren in verschillende verbindingen gesplitst. Vervolgens wordt het vaste gedeelte gescheiden. Het vochtrijke residu gaat door een pers en het restproduct verenperswater blijft over. Looop zag er een prima grondstof in voor met brij gevoerde varkens. Daarom zijn we samen aan de slag gegaan om dat restproduct tot waarde te brengen.'


Half jaar onderzoek

Samen met Jasmijn van Wakeren, product manager pigs bij Looop, heeft Huisken een half jaar gewerkt aan het beschikbaar krijgen van de nieuwe bron met dierlijk eiwit. Selko, het merk voor diervoederadditieven van Trouw Nutrition, is erbij gehaald voor een optimale houdbaarheid, bewaarcondities en hygiëne. Ook is uitgezocht hoeveel Protiplu in de brijrantsoenen voor de varkens kan worden gedoseerd als vervanging van soja-eiwit.

Begin september hebben de eerste vleesvarkenshouders Protiplu in hun silo gekregen. 'Het product bevat gemiddeld 10 procent droge stof en is voor 100 procent te verteren. 80 procent in de droge stof bestaat uit eiwit en 15 procent uit vet', somt Huisken op. 'Varkenshouders met brijvoerinstallaties tonen veel belangstelling. Cijfers en praktijkervaringen verwachten we op korte termijn.’

Onder de eventbezoekers was een voerspecialist die aangaf drie klanten met een brijvoerinstallatie te begeleiden die sinds kort Protiplu inzetten. ‘Ik zal het voorzichtig uitdrukken maar het heeft een aparte geur. De varkens deert het niet want die nemen de brij met een flink teruggeschroefde hoeveelheid soja-eiwit prima op’, zegt hij. ‘Daarnaast is het erg belangrijk om tijdens de opslag goed te mengen. Anders vindt er ontmenging plaats en gaat de smaakmaker, het energierijke pluimveevet, in de silo op het bijproduct drijven.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer