Brijvoertanks en leidingen schoon met koud water

'De uitdaging zit in een schone tank en schone leidingen door middel van koud water', zegt directeur Richard Donkers van Weda Holland. Het bedrijf ontwikkelde Ibiza-reiniging, een volautomatisch reinigingssysteem voor het reinigen van brijvoertanks en leidingen met koud water en Ibiza-zeep.

Brijvoertanks+en+leidingen+schoon+met+koud+water
© Maartje van Berkel

'Op bedrijven met een hoge gezondheidsstatus voldoet een standaard reinigingsprogramma vaak niet aan de hoge eisen. Er wordt protocollair gewerkt en vaak hebben varkenshouders alles goed voor elkaar, maar de mengtanks en leidingen zijn nooit echt schoon omdat het voer vettig is en hardnekkig om te verwijderen', zegt Donkers.

De Ibiza-reiniging is ontwikkeld voor zowel nieuwe als bestaande brijvoerinstallaties. Het geheel bestaat uit een sproeier die in de tank wordt geplaatst en aangepaste software die zorgt voor een volautomatisch reinigingsproces met koud water en Ibiza-zeep. Het reinigingswater kan worden geloosd op de mestkelder en is biologisch afbreekbaar.

Het systeem is nu zo dat zowel de mengtanks als de leidingen schoon worden. Volgens Donkers laten metingen zien dat besmettingen met gisten, schimmels en endotoxinen die voor de reiniging hoog waren, daarna niet meer aantoonbaar zijn. Van klanten krijgt hij terug dat de voeropname bij de zeugen en vleesvarkens beter is. Donkers schrijft dat toe aan de smaak van het voer. 'Die is uit een schone tank en leidingen gewoon beter.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer