Landbouwminister Adema: 'Boeren zijn buitengewoon belangrijk'

Piet Adema, de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, noemt agrarisch ondernemers 'buitengewoon belangrijk' voor Nederland. 'Er is een toekomst voor boeren in Nederland. Die is er gewoon.'

Dat zei Adema dinsdagmiddag bij de officiële overdracht van de portefeuille, die hij overnam van waarnemend landbouwminister Carola Schouten. Op woensdag presenteert Johan Remkes zijn aanbevelingen aan het kabinet om de stikstofimpasse te doorbreken. Deze bevindingen zullen een stempel drukken op de werkzaamheden van de nieuwe minister.

Adema vindt het geen probleem om daags voor de publicatie van de aanbevelingen het ministerschap te aanvaarden. 'Het is juist een goed moment. Dit is de start van een nieuwe periode. Ik wil rust, zekerheid en duidelijkheid bieden aan de sector. Dat is niet afhankelijk van de inhoud van de aanbevelingen van Remkes. Het gaat om veel meer zaken. Ik hoop wel dat hij met zijn rapportage bouwstenen aangeeft om mee aan de slag te gaan.'


De landbouwminister wil behalve over stikstof ook met boeren en tuinders praten over wat de kansen zijn voor de sector om elkaar toekomst te bieden. 'Zodat boeren duidelijkheid, rust en zekerheid krijgen. Daar zitten ze op te wachten. En op een consistente overheid.'

De opdracht die hij zichzelf heeft gegeven is dan ook het bieden van die toekomst. 'De boeren verdienen het. Ze zijn buitengewoon belangrijk. Voor de waarde en de leefbaarheid van het platteland, voor het onderhoud van het cultuurlandschap en de natuur. En niet in de laatste plaats voor de voedselvoorziening.'


Vertrouwensherstel

Het eerste wat de geboren Fries doet, is de boer opgaan. 'Ik wil op pad. Ik wil de samenleving in en met boeren, tuinders en vissers praten. Ik wil het land in en het gesprek aan gaan. Dat gesprek mag eerlijk zijn, maar wel zo dat we beiden op zoek gaan naar die toekomst. Vanuit die houding moeten we elkaar vinden, zodat we weer vooruit kunnen. Dat gun ik de boeren graag.'

Adema erkent dat de dialoog niet eenvoudig zal zijn. Het vertrouwen in de politiek is historisch laag, ook onder boeren. 'Ik realiseer me hoe we ervoor staan Ik denk dat de aanpak de afgelopen periode anders had gemoeten.' Hij wijst hierbij op de eenzijdige focus op boeren in de stikstofdiscussie. 'Daardoor is het vertrouwen weggestroomd. Ik wil daarom ook met de boeren in gesprek. Dat betekent dat we de verbinding moeten zoeken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer