Piet Adema wil boer duidelijkheid, rust en zekerheid geven

Met de benoeming van Piet Adema (57) als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het departement een bestuurder aan het roer met wortels in het bedrijfsleven, vooral in de bouwwereld. Tegelijkertijd beschikt hij als voormalig waarnemend burgemeester en oud-partijvoorzitter van de ChristenUnie over een flinke hoeveelheid politieke bagage.

Piet+Adema+wil+boer+duidelijkheid%2C+rust+en+zekerheid+geven
© ANP

Wat betreft de huidige situatie in de landbouw heeft Adema zich vorig jaar als voorzitter van WoningBouwersNL nadrukkelijk uitgesproken tegen de suggestie dat moet worden gekozen tussen huizen en koeien. In een opinestuk in de Telegraaf noemde hij samen met LTO-voorzitter Sjaak van de Tak deze door Jesse Klaver geopperde keuze een karikatuur.

In een verklaring benadrukt Adema dat de landbouw toekomst heeft in Nederland. 'Ja, er moeten dingen anders en de meeste veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers weten en willen dat ook. Maar zij hebben wel duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig. Alleen dan kan het vertrouwen in de overheid ook weer groeien.''Ik wil samen met de sector werken aan toekomstbestendige landbouw, waar we de komende decennia mee vooruit kunnen. Met oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit', vervolgt Adema. 'Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik weet zeker dat we als we goed samenwerken, we het dan ook echt aankunnen.'


Geboren Fries

Adema, geboren in het Friese Opeinde (nabij Drachten), volgde de opleiding mts-energietechniek. Later heeft hij aan de Open Universiteit modules organisatiekunde gestudeerd. Hij begon zijn carrière als lichtadviseur. Daarna werkte hij bij een installatiebedrijf waar hij commercieel manager werd.In 1991 startte Adema een eigen bedrijf dat hij in 1997 verkocht. Hij ging werken bij de directie van de Breman Groep. In 1999 werd hij regiodirecteur van VolkerWessels en vanaf 2005 werkte hij als interim-manager.


Politiek actief

Rond 1990 werd Adema bestuurlijk actief voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) in Friesland. Na de fusie in 2001 van het GPV met de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) tot ChristenUnie was hij ook in de nieuwe partij actief. Hij was tot 2003 voorzitter van de provinciale afdeling van de ChristenUnie.

De nieuwe landbouwminister was eerder gedeputeerde van de provincie Friesland, waarnemend burgemeester in Achtkarspelen, Tynaarlo en Borger-Odoorn en partijvoorzitter van de ChristenUnie. Momenteel is hij bestuurder en toezichthouder in de ondernemersbranche WoningBouwersNL, de brancheorganisatie voor ontwikkelaars en bouwondernemers.

Daarnaast is Adema lid van het algemeen bestuur van VNO-NCW, lid van het hoofdbestuur van MKB-Nederland lid van de raad van commissarissen van netbeheerder Rendo, lid van de raad van commissarissen van leerwerkbedrijf Larcom, voorzitter van de raad van commissarissen van WTC Leeuwarden en lid van de raad van commissarissen van Woningborg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer