Oogstcijfers: 3 procent minder appels, 3 procent meer peren

De definitieve oogstcijfers van appels en peren zijn bekend. Uit de cijfers van de werkgroep oogstraming blijkt dat de appeloogst uitkomt op 236 miljoen kilo. Dat is 3 procent lager dan vorig jaar. Daartegenover komt de perenopbrengst met 351 miljoen kilo juist 3 procent hoger uit dan in 2021.

Oogstcijfers%3A+3+procent+minder+appels%2C+3+procent+meer+peren
© William Hoogteyling

De werkgroep oogstraming bestaat uit de Nederlandse Fruittelers Organisatie, het Centraal Bureau voor de Statistiek en GroentenFruit Huis. Adviesorganisatie Delphy verricht de metingen. Bij de raming in juli ging de werkgroep nog uit van een gelijke appeloogst als vorig jaar.


Maar de droge en warme periode daarna drukte het gewicht van vooral Elstar-appels. In totaal plukten de telers 89 miljoen kilo Elstar. Dat is 12 procent minder dan in 2021. In tegenstelling tot Elstar is het vruchtgewicht van Jonagold door de neerslag de afgelopen weken juist toegenomen. Daarnaast speelt mee dat de pluk van Jonagold later is dan Elstar. De Jonagold-opbrengst (inclusief Jonagored) noteert 56 miljoen kilo, 9 procent meer dan vorig jaar.



Het vruchtgewicht van Conference-peren viel wat lager uit dan in juli de verwachting was. Hierdoor is de oogst van veruit het belangrijkste perenras in Nederland naar beneden bijgesteld naar 269 miljoen kilo, wat wel 2 procent meer is dan vorig jaar. De verschillen tussen de teeltregio's en bedrijven zijn groot, meldt GroentenFruit Huis.



Vooral in de zuidelijke teeltregio's blijft de maat achter op die in het noorden en midden van het land. Overigens is de oogst van Doyenné du Comice, het ras dat later wordt geplukt dan Conference, iets naar boven bijgesteld en komt uit op 24 miljoen kilo. Dat is 24 procent meer dan in 2021.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer