Europese appeloogst kleiner dan geraamd

De Europese appeloogst valt kleiner uit dan aanvankelijk geraamd. In diverse lidstaten van de Europese Unie plukken telers minder, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Europese+appeloogst+kleiner+dan+geraamd
© VidiPhoto

Franse appeltelers oogsten de komende weken tussen de 1,30 en 1,35 miljoen ton appels in plaats van de verwachtte 1,47 miljoen ton. Dat maakte het Franse l'Association Nationale Pommes Poires afgelopen week bekend. Tijdens Prognosfruit werd juist nog een iets hogere productie dan de afgelopen twee jaar voorspeld, maar vanwege de hitte en aanhoudende droogte zijn de ramingen naar beneden bijgesteld.


De Franse appeloogst is zo'n 4 procent kleiner dan de geringe productie van afgelopen jaar. Vooral bij het ras Gala is dat het geval. Van deze appel is bovendien een groter aandeel vruchten bestemd voor verwerking vanwege de matige kleuring, aldus NFO. Sommige Italiaanse telers hebben een reductie van 30 procent van de Gala-oogst aangekondigd.


Poolse verwerking

'Ook Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland zullen hun aanvankelijke prognoses moeten bijstellen', stelt de fruittelersorganisatie. 'Van de Poolse productie van 4,5 miljoen ton zal zo'n 70 procent worden verwerkt, omdat Poolse telers bij gebrek aan de nodige middelen niet konden ingrijpen tijdens de teelt.'

De World Apple and Pear Association voorspelde tijdens Prognosfruit een maand geleden dat de appeloogst in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk op 12,17 miljoen ton uitkomt. Dat is een vergelijkbare omvang als in 2021.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer