Hazera: resistentie tegen trips en meeldauw heeft prioriteit

Het is een traditie: de jaarlijkse open dagen van veredelingsbedrijven in september. Ook bij Hazera deden ze weer mee, maar wel op een iets andere wijze dan in voorgaande jaren. 'Tijden veranderen en lokale omstandigheden en behoeften van klanten zijn steeds gevarieerder. Een meer gerichte focus helpt ons de wensen beter te begrijpen.' De open dagen stonden daarom dit jaar helemaal in het teken van het Brassica-portfolio van Hazera.

Hazera%3A+resistentie+tegen+trips+en+meeldauw+heeft+prioriteit
© Kimberly Bakker

Hazera koos tijdens de open dagen van vorige week voor meer gerichte bezoeken. Zo was er de optie om mee te gaan met de Brassica-tour, waarin bezoekers in één dag alle ins en outs over Brassica leren. 'Daar hebben we bewust voor gekozen, omdat we zagen dat Nederlandse telers steeds meer waarde hechten aan productspecifieke dagen. Je moet dan denken aan een dag over broccolirassen waarbij alleen broccolitelers worden uitgenodigd', licht cropspecialist Frans van der Ploeg van Hazera toe.

De focus op het buitenland is ook terug te zien in de rassen die werden tentoongesteld. Het nieuwe rodekoolras HZ 13-552 is echt voor de primeurteelt en zal zijn introductie dit jaar vinden in onder meer Turkije en de Verenigde Staten. 'In Noordwest-Europa is de markt voor een ras als dit maar beperkt', zegt Van der Ploeg. Kenmerkend voor dit ras is dat het een vroeg ras is en dat deze rodekool sterk is tegen bijvoorbeeld schieten en tabaksblad. De HZ 13-552 is rond eind juni/begin juli al oogstbaar.


Romanov

Ook Romanov, op dit moment een van de grootste rodekoolrassen van Hazera, doet het in regio's als Turkije en de Verenigde Staten goed. 'In Nederland presteert dit ras het ook goed hoor, maar het kan best zijn dat we volgend jaar minder zaad hebben omdat de verkopen in het buitenland beter zijn. Als er tekorten zijn door de goede verkoopcijfers in het buitenland, dan krijg ik al snel minder zaad. Mijn markt is immers klein in vergelijking tot de eerdergenoemde gebieden', legt de cropspecialist uit.

Tijdens de open dagen lag ook het nieuwe spitskoolzomerras HZ 15-1075 in het schap. Dit ras is spitser en donkerder dan de bestaande rassen. Een hele verbetering, als het aan Van der Ploeg ligt. Ook is hij enthousiast over de nieuwe kleine witte kool Carrington (HZ 10-1733). 'Dit ras is nauwer te planten en goed resistent tegen trips en andere ziekten. Het was jammer dat we hier afgelopen jaar geen zaad van hadden. Twee jaar terug hadden we dat wel en toen zag ik al dat het een superras was', zegt de cropspecialist.


Minder gewasbeschermingsmiddelen

Resistentie tegen ziekten is bij Hazera sowieso steeds meer een speerpunt. Dat heeft alles te maken met het kleiner wordende gewasbeschermingsmiddelenpakket. Vooral het ontwikkelen van rassen die resistent zijn tegen onder andere meeldauw, fusarium en trips hebben prioriteit. 'Een voorbeeld is ons wittekoolras Lucas. Die maakt pas kolen na half september. Dan ben je al een paar vluchten van de trips kwijt. In uien zijn we daarnaast actief bezig met het uitbreiden van het assortiment van rassen die meeldauwtolerantie hebben', licht Van der Ploeg toe.

Ook het stikstofdossier heeft bij het veredelingsbedrijf de aandacht. 'Er zijn rassen die veel stikstof nodig hebben en er zijn rassen die minder stikstof nodig hebben. Kool vraagt al gauw 250 tot 300 kilo stikstof. Daar moeten we een balans in zien te vinden. We moeten onderzoeken waar de grenzen liggen voor het blijven behalen van een goede opbrengst', zegt de cropspecialist.

Hazera heeft bijvoorbeeld een broccoliras dat in Noord-Holland wat kleiner blijft en veel stikstof nodig heeft, maar in Limburg weelderiger groeit. 'Op het zand groeit het gemakkelijker, maar ook daar worden de normen in de toekomst waarschijnlijk aangepast. Ik verwacht dat zo'n ras in de toekomst geen kans meer heeft', zegt Van der Ploeg. Hij meldt dat Hazera daarom een nieuw broccoliras heeft geïntroduceerd, genaamd Pfar Lap. Dit ras groeit wat gemakkelijker en kan omgaan met minder stikstof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer