Besluit over verlies derogatie definitief

Het Nitraatcomité van de Europese commissie heeft donderdag ingestemd met de nieuwe derogatiebeschikking voor Nederland. Dat betekent dat de derogatie in drie jaar wordt afgebouwd en in 2026 definitief verleden tijd is.

Besluit+over+verlies+derogatie+definitief
© Twan Wiermans

In de conceptbeschikking waarover werd gestemd geldt een afbouwregeling, waarbij er telkens minder kilo's mest per hectare mogen worden uitgereden. Vanaf 2026 geldt het maximum van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare dat ook voor andere landen in de Europese Unie geldt.


Het is nu aan de Europese Commissie om de derogatiebeschikking definitief vast te stellen. Het is gebruikelijk dat daarbij niet afgeweken wordt van het door het Nitraatcomité afgegeven voorstel.

Om de pijn voor derogatieboeren enigszins te verzachten, heeft het kabinet een bedrag van 130 miljoen euro gereserveerd voor financiële compensatie tijdens de transitieperiode. Dat komt volgens het ministerie omgerekend neer op ongeveer 10.000 euro per bedrijf.


Compensatie voor grasland

Over de exacte invulling van de van de transitievergoeding wordt momenteel onderhandeld met de sector. Daarvoor heeft de minister tot 1 januari 2023 de tijd. Vanaf dat moment kunnen boeren zich aanmelden voor de compensatieregeling. Vervangend landbouwminister Carola Schouten liet deze week weten dat zij de hoogte van de transitievergoeding mogelijk laat afhangen van het aantal hectares grasland. Op die manier wil ze voorkomen dat boeren dit omzetten naar bouwland.

De tegemoetkomingsregeling voorziet alleen in een vergoeding voor boeren die in 2021 een derogatievergunning hadden en een nieuwe derogatievergunning aanvragen en verkrijgen.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer