Staghouwer stapt op, Schouten neemt taken waar

Henk Staghouwer (ChristenUnie) is afgetreden als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Staghouwers voorganger Carola Schouten, nu minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, neemt zijn taken voorlopig waar.

Staghouwer+stapt+op%2C+Schouten+neemt+taken+waar
© Dirk Hol

In een verklaring zegt Staghouwer dat hij zichzelf de vraag heeft gesteld: ‘Ben ik de juiste persoon om als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) leiding te geven aan de opgaven die er liggen? Ik ben afgelopen weekeinde tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben.'

De ChristenUnie-minister is de eerste bewindsman van kabinet-Rutte IV die zijn ontslag aanbiedt. De koning heeft het ontslag van Staghouwer ingewilligd.Staghouwer lag al langer slecht bij de Tweede Kamer. Zijn in juni verzonden Kamerbrief met een nieuw perspectief voor boeren werd door een meerderheid als onvoldoende ervaren. In een aangenomen motie kreeg hij de opdracht om nog voor Prinsjesdag met beter uitgewerkte toekomstperspectieven voor de landbouw te komen. Maandag kondigde de minister aan dat die plannen langer op zich laten wachten. Hij wilde de adviezen die Johan Remkes formuleert na de stikstofgesprekken tussen boeren en het kabinet afwachten.


Dapper besluit

Premier Mark Rutte laat in een reactie op Staghouwers aftreden weten dat hij ‘veel waardering heeft voor het werk dat Henk Staghouwer heeft verzet’ als minister van Landbouw. ‘Ik respecteer zijn dappere besluit om zijn taken neer te leggen en wens hem alle succes in de toekomst’, aldus Rutte.

Voor ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers maakt het aftreden van Staghouwer dit tot een 'verdrietige dag'. 'Negen maanden geleden had Henk de moed om ‘ja’ te zeggen toen ik hem vroeg om vanuit Groningen over te komen en minister te worden. Van dichtbij heb ik gezien hoe hij alles heeft gegeven om die pittige verantwoordelijkheid waar te maken. Ook op de momenten dat het zwaar was. In het contact met boeren en vissers zag je dat hij een man van de praktijk was met hart voor de sector. Dan was Henk op z’n best.'


Zware onderhandelingen

Nieuwe Oogst interviewde Staghouwer maandagmiddag nog over het niet verlenen van de derogatie door de Europese Commissie. Die mededeling moet voor de bewindsman een grote teleurstelling zijn geweest. In het interview zei hij daarover. 'Het waren zware onderhandelingen. We hebben de deur platgelopen in Brussel. De Europese Commissie wilde helemaal geen derogatie meer voor Nederland. De afbouwregeling is het maximale resultaat.'


LTO heeft 'met respect kennisgenomen' van het besluit van Staghouwer. De boerenorganisatie noemt het gelet op de belangrijke dossiers in de agrarische sector cruciaal dat er snel een nieuwe minister van Landbouw wordt benoemd.

Vanuit de Tweede Kamer is met respect gereageerd op het besluit van Staghouwer om af te treden. Caroline van der Plas (BBB) vindt het besluit voor de persoon Henk Staghouwer ‘heel naar’. Wel noemt ze hem als landbouwminister ‘totaal niet geschikt’. ‘De vraag is nu: wie wel?’ aldus Van der Plas.

Derk Boswijk (CDA) is Staghouwer ‘dankbaar voor zijn inzet’. Hij stelt dat de verandering waar de landbouw voor staat vraagt om ‘een nieuw en stevig perspectief voor de boeren en het platteland’. Tjeerd de Groot (D66) hoopt dat het vertrek van Staghouwer ‘geen vertraging voor de noodzakelijke uitvoering van het coalitieakkoord’ betekent. ‘Boeren hebben zo snel mogelijk toekomstperspectief nodig.’Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer