Onderzoek naar hergebruik reinigingswater vleeskuikens

Op vleeskuikenbedrijven wordt veel water gebruikt voor het reinigen van de stallen na iedere ronde. Het project 'Life Aclima' onderzoekt of het mogelijk is om reinigingswater biologisch te zuiveren en te hergebruiken voor het reinigen.

Onderzoek+naar+hergebruik+reinigingswater+vleeskuikens
© Koos van der Spek

Minder water gebruiken in de hele land- en tuinbouw staat centraal in het Europese project 'Life Aclima'. Proefbedrijf Pluimveehouderij in het Belgische Geel doet onderzoek naar het verminderen van het waterverbruik in de pluimveesector, bleek vrijdag tijdens de contactdag leghennen.

Ten eerste wordt er in dit project gemonitord hoeveel water er precies bij leghennen en vleeskuikens wordt verbruikt. Dat is het drinkwater voor de dieren zelf, maar ook het waterverbruik voor koeling in de zomer. Het verschil in waterverbruik voor verneveling en padcooling wordt hierbij onderzocht.


Regenwater zuiveren

Tweede onderdeel van het project is het zuiveren van regenwater tot drinkwater voor de kippen. Dat gaat in een groot aantal stappen met eerst een ultrafiltratie, dan desinfectie met uv-licht, een zandfilter, koolstoffilter en nogmaals desinfectie met uv-licht. Deze stappen moeten ervoor zorgen dat het regenwater minimaal de drinkwaterkwaliteit heeft. Ziektekiemen, zowel bacteriën als virussen zoals vogelgriep, mogen er niet meer in voorkomen.

Derde project is het hergebruik van het reinigingswater. Op vleeskuikenbedrijven wordt iedere zeven tot negen weken een flinke hoeveelheid water gebruikt om de stallen weer goed te reinigen. Doel is dat dit reinigingswater wordt opgevangen en via een biologische reiniging in zeven weken tijd weer geschikt wordt gemaakt om opnieuw te worden gebruikt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer