Gebiedsgerichte aanpak Overijssel stagneert door stikstofbrief

De gebiedsgerichte aanpak in Overijssel stagneert door de stikstofbrief die minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof op 10 juni naar de Tweede Kamer heeft gestuurde. Dat bleek deze week tijdens de Statencommissievergadering Landbouw en Natuur.

Gebiedsgerichte+aanpak+Overijssel+stagneert+door+stikstofbrief
© Wikipedia/Wouter Hagens

Tijdens die vergadering werd het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) voor het Twentse Natura 2000-gebied Bergvennen en Brecklenkampse Veld voorgelegd. Gedeputeerde Staten hebben het plan onlangs vastgesteld. Het was de bedoeling dat het plan volgende week op de agenda zou staan tijdens de Statenvergadering.

Of dat het geval zal zijn, is na de vergadering van woensdag onduidelijk. Diverse insprekers, onder wie melkveehouders Henry Fox en Jeroen Groeneveld lieten tijdens die vergadering in een emotioneel betoog weten dat het draagvlak onder boeren voor het PIP tot een nulpunt is gedaald.


In het plan gaat het vooralsnog om natuur- en systeemherstel. Bijvoorbeeld door het dempen en dieper maken van sloten. Bomen worden gekapt en elders weer geplant. Verder wordt op sommige percelen het bemesten beperkt. Ruim 50 hectare landbouwgrond wordt natuur. Op ruim 70 hectare landbouwgrond komen beperkingen.


Eenzijdig aangevlogen

Al jaren wordt over het plan gesproken, maar dat heeft niet tot draagvlak onder boeren geresulteerd. Integendeel, zij vinden dat er onvoldoende rekening met met hun belangen wordt gehouden en stellen dat het plan eenzijdig en vooral vanuit de ecologische en toeristische hoek is aangevlogen. Economisch perspectief voor de boeren in het gebied ontbreekt. Bovendien is er geen afstemming met het nabijgelegen Duitsland.

Het belangrijkste pijnpunt is dat het Natura 2000-gebied er na de uitvoering van het systeemherstel er nog niet is. De komende jaren volgt de integrale gebiedsaanpak met doelen voor klimaat, stikstof en waterkwaliteit. 'We willen niet eerst dit plan uitvoeren en straks weer van voren af aan beginnen', zei Fox, die stelt dat het PIP van de baan moet.


Gedeputeerde toont begrip

In een reactie toonde gedeputeerde Gert Harm Ten Bolscher (SGP) begrip voor de emoties en stemming onder de boeren. 'Ik zie een stapeleffect. De stikstofbrief van Van der Wal heeft veel losgemaakt en voor veel onzekerheid gezorgd.'

Ten Bolscher wees erop dat uitstel van het PIP niet verstandig is. 'Als je het systeem nu niet robuuster maakt, hebben stikstofmaatregelen straks ook geen zin. Bovendien bestaat de kans dat we als provincie te maken krijgen met groepen die vergunningen van boeren gaan intrekken als de doelen voor natuurherstel niet worden gehaald.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer