Waterbeheerders: verwachte regen gaat droogte niet verbeteren

De waterschappen en Rijkswaterstaat verwachten geen structurele verbetering van de aanhoudende droogte, ondanks dat het later in de week gaat regenen. De neerslag zal buiig zijn en het gaat niet overal evenveel regenen.

Waterbeheerders%3A+verwachte+regen+gaat+droogte+niet+verbeteren
© Jan van Liere

Ondanks de verwachte neerslag blijft de grondwaterstand uitzonderlijk laag. Ook het waterpeil in de grote rivieren blijft laag. De kwaliteit van het water gaat verder achteruit door botulisme en blauwalg. De natuur loopt grote en deels onherstelbare schade op, stelt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).

Het neerslagtekort is op dit moment hoger dan ooit eerder in deze eeuw. Als er rond het komende weekeinde flink veel regen valt, blijft de zomer van 2022 nog steeds in de top vijf van droogste jaren ooit staan, zegt Weeronline.


Groeiseizoen bijna voorbij

Alle maatregelen die de waterbeheerders hebben genomen om overal in Nederland nog een beetje water te kunnen aanvoeren, blijven de komende week van kracht. Gunstig is dat de landbouw wat minder water nodig heeft omdat het groeiseizoen bijna voorbij is, stelt de LCW.


Maar het is zo droog dat aardappelen en uien op sommige plaatsen niet kunnen worden geoogst, omdat de kleigrond keihard is. Ook veengebieden raken helemaal uitgedroogd en zijn op sommige plekken onherstelbaar beschadigd. Veen dat verdwijnt komt nooit meer terug.


Grote rivieren

Als het ook in het stroomgebied van de Rijn in Duitsland en Zwitserland gaat regenen, stijgt de waterstand in de grote rivieren in Nederland iets, maar onvoldoende voor de tijd van het jaar. Het is nog niet zeker of er extra scheepvaartbeperkingen moeten worden ingesteld voor de laag staande IJssel.

Het zoutgehalte in het IJsselmeer is de afgelopen week opgelopen vanuit het water van de Waddenzee. In het weekend is daarom extra gespuid om zout uit de vaargeulen en kuilen in de bodem van het meer te krijgen. Door spuien daalt de zoetwatervoorraad in het meer. Daarom gebeurt dat alleen als het helemaal niet anders kan.

Drinkwaterbedrijf PWN neemt geen water meer in bij Andijk om verspreiding van zout uit een dieper gelegen deel van het IJsselmeer te voorkomen. PWN haalt nu water uit een speciaal ingericht spaarbekken. Er is voorlopig nog voldoende drinkwater in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer