Wereldleiders maken afspraken over voedselzekerheid tijdens VN-top

Meer dan honderd wereldleiders willen snel actie om de mondiale voedselzekerheid te vergroten. Zij gaan hiervoor samenwerkingen versterken met onder andere financiële instellingen. De lidstaten hebben dit dinsdag afgesproken tijdens een VN-top over voedselzekerheid in New York.

Wereldleiders+maken+afspraken+over+voedselzekerheid+tijdens+VN%2Dtop
© Andrzej Kubik

Verschillende ontwikkelingen hebben de productie en toelevering van voedsel verstoord. Denk aan de groter wordende gevolgen van de coronapandemie, de toenemende druk van de klimaatcrisis, hoge energie- en kunstmestprijzen en langdurige conflicten, zoals de invasie door Rusland in Oekraïne. Daardoor is de wereldwijde voedselzekerheid enorm vergroot, geven de leiders van de regeringen aan.

Enkele actiepunten zijn: het opbouwen van veerkrachtige landbouw- en voedselsystemen, meer geld beschikbaar stellen voor humanitaire hulp, het openhouden van voedsel-, kunstmest- en landbouwmarkten, waar mogelijk en indien nodig het ondersteunen van het verhogen van de kunstmestproductie en het versnellen en opschalen van mestinnovaties.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigt woensdag tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties (VN) in New York nieuwe financiële noodhulp af, is de verwachting. Het gaat onder andere om meer dan 100 miljoen dollar extra voor het bevorderen van bijvoorbeeld de toegang tot kunstmest in Afrikaanse landen die afhankelijk zijn van voedseltransporten uit Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer