'Hoerastemming politici is misplaatst'

Met de oorlog in Oekraïne in het achterhoofd is het kabinetsbeleid voor de land- en tuinbouw onbegrijpelijk, vindt Arie van den Berg.

%27Hoerastemming+politici+is+misplaatst%27
© Twan Wiermans

De verschrikkelijke gebeurtenissen in Oekraïne hebben het opnieuw voor iedereen duidelijk gemaakt dat voedselveiligheid en voedselzekerheid zelfs in ons 'rijke' Nederland geen onaantastbare gegevens zijn.

Dat bleek ook in april 1940. De pakhuizen in Rotterdam puilden uit van de etenswaren en grondstoffen. Het onvoorstelbare gebeurde. Minder dan vier jaar later stierven vele landgenoten van de honger. Zelfs tientallen jaren daarna ondervonden mensen de gevolgen van de ernstige ondervoeding in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog.


Welvaart

Doordat de welvaart terugkeerde, is bij sommige politici een zorgeloze hoerastemming ontstaan. Ze zijn in de veronderstelling dat er nooit meer honger of oorlog komt, dat we alles kunnen aanpakken, zelfs het klimaat, en dat we idealen moeten najagen ongeacht of het haalbaar en betaalbaar is.

In de armste landen zullen veel inwoners extra bezwijken door ondervoeding omdat voor hen voldoende voedsel toch al niet betaalbaar was

Arie van den Berg, zaadveredelaar in Naaldwijk

Al in de eerste dagen van de strijd in Oekraïne werd duidelijk dat de voedselveiligheid van de hele wereld door deze oorlog wordt aangetast. Alleen al door de prijsverhogingen zullen in de armste landen veel inwoners extra bezwijken door ondervoeding omdat voor hen voldoende voedsel toch al niet betaalbaar was.


Positie van Nederland

De positie in de wereldtop is Nederlandse agrarische bedrijven niet komen aanwaaien. Die positie is door de eeuwen heen ontstaan door de aanwezigheid van een daarvoor noodzakelijke en zeldzame combinatie van een aantal factoren: een zacht klimaat, overheersend westenwind vanuit zee, een vlakke vruchtbare bodem zonder grote keien en voldoende zoetwater.

Door de relatief grote gezinnen en de erfwet met gelijke delen voor de kinderen ontstonden er veel steeds kleinere bedrijven met rivaliserende eigenaren, die allemaal voortdurend op zoek waren naar zoveel mogelijk rendement van hun bedrijf.


Kwaliteit

Dat kon niet met massaliteit, maar wel met kwaliteit en met producten op de markt op de momenten dat de grote leveranciers van elders weinig kunnen leveren. Daarvoor zijn ook de inventiviteit en inzet met wetenschap en techniek van de ondernemers van belang. Voor de blijvende ontwikkeling is een grote en kritische thuismarkt onontbeerlijk en vooral een enorme afzetmarkt en infrastructuur met een grote haven vlak om de hoek.

Omdat in een aantal gevallen de voedselproductie in Nederland meer dan tien keer hoger is dan elders in de wereld en met minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, of soms zelfs helemaal zonder, is de voetafdruk per eenheid geproduceerd voedsel in Nederland slechts een fractie van elders.


Schade

Het streven van sommige klimaatbezorgden in Nederland lijkt ondertussen te zijn: 'Weg met de boeren, de veeboeren eerst.' Dat veroorzaakt ernstige psychische schade in de betrokken gezinnen en schade aan de bedrijven die ook nog schade hebben aan het bedrijf wegens de onzekere toekomst.

Deze hetze kan leiden tot verschuivingen op de wereldmarkt als een deel van de Nederlandse productie wegvalt. Dat er sprake is van een hetze blijkt uit het feit dat er in geen enkel ander Europees land boeren op deze schaal dreigen te worden uit- of opgekocht. Als de huidige hetze tegen onze agrarisch ondernemers niet stopt, dan zullen in arme landen de armsten van de honger omkomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer