Kennis delen op Tree Valley Business Centre

Het ABC-terrein in het Gelderse Opheusden is hernoemd tot Tree Valley Business Centre. 'Een naam die echt symboliseert wat we doen', zegt voorzitter Goos Cardol van boomkwekersvereniging Tree Centre Opheusden. Tijdens de open dagen op 9 en 10 september was er ruimte om kennis te maken met de locatie die hét centrum van ontmoeting, educatie en innovatie voor boomkwekers moet worden.

Kennis+delen+op+Tree+Valley+Business+Centre
© Vidiphoto

Het voormalig ABC-terrein staat alleen open voor bedrijven die sterk gelieerd zijn aan de laanboomsector. Dat is een van de redenen dat het Tree Valley Business Centre is uitgegroeid tot het grootste laanboomcentrum van Europa. Al is dat volgens Cardol geen doel op zich. 'Wat wij met deze locatie willen bereiken, is samenwerking en innovatie. Dat is waar elke ondernemer uiteindelijk profijt van heeft.'

Een van de manieren waarop Tree Centre Opheusden samenwerking stimuleert, is via kennisdeling. Dat is volgens de voorzitter hard nodig nu er zoveel vragen op het bord van agrarisch ondernemers liggen. 'We leven niet op een eiland en spreken niet voor niets van een samenleving. Willen we een verduurzamingsslag maken, dan moeten we de juiste vragen stellen. Het is belangrijk dat burgers niet worden vergeten in de dialoog.'


Tegemoetkomen

Dat onderschrijft ook gedeputeerde Peter Drenth (CDA) van Gelderland. 'Door alle vraagstukken in ons land hebben we een helder beeld gekregen van wat er gebeurt als we niet samenwerken. Uiteraard spelen er altijd verschillende belangen, maar we moeten elkaar wel tegemoet willen komen.'

De wereld verandert in rap tempo, wees je daar als ondernemer bewust van

Goos Cardol, voorzitter Tree Centre Opheusden

Het Laanboomhuis moet daarin een oplossing bieden. Dit kenniskooppunt heeft als doel verbinding te scheppen tussen burgers en ondernemers. 'Het wordt een plek om met elkaar in gesprek te gaan en inzichten op te doen', voegt Cardol toe.


Blijven innoveren

Innovatie is net zo belangrijk op het Tree Valley Business Centre. 'De wereld verandert in rap tempo. Daar moet je je als ondernemer bewust van zijn. En je moet waar mogelijk op de ontwikkelingen inspelen', meent de voorzitter.

Burgemeester Jan Kottelenberg van Neder-Betuwe ging daar bij de opening van het Laanboomhuis ook vluchtig op in. 'De laanboomteelt is een kostenintensieve teelt. Juist daarom is het belangrijk dat we voorop blijven lopen.'


Omliggende bedrijven

De locatie moet daarom ook een plek zijn om op de hoogte te blijven van innovaties. Inspiratie daarvoor kon tijdens de open dagen worden opgedaan bij omliggende bedrijven zoals Damcon, dat machines bouwt voor de boomkwekerij. Dit bedrijf verduurzaamt onder meer door de uitstoot van Kubota-motoren omlaag te brengen.

Nu het platform en de mogelijkheden er zijn, is het doel van de burgemeester en de voorzitter om de locatie te laten bruisen van activiteiten. 'Ik hoop dat dit terrein binnen de kortste keren vol zit en dat we bij Drenth moeten aankloppen om mee te denken over de groei van de sector', sluit Kottelenberg af.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer