Jean Paul van Abel: 'Zelf aan het roer blijven en regie houden'

De familie Van Aubel stelt op zondag 18 september haar melkveebedrijf in Eijsden open tijdens de Boerderijkijkdag van AJK Zuid-Limburg. Jean Paul van Aubel wil hiermee een visitekaartje afgeven voor de sector en een stukje goodwill creëren.

Jean+Paul+van+Abel%3A+%27Zelf+aan+het+roer+blijven+en+regie+houden%27
© Twan Wiermans

De melkveehouderij van Jean Paul en Jeanine van Aubel in Eijsden is een familiebedrijf pur sang. Niet alleen omdat zij minimaal de vijfde generatie aan het roer zijn, maar ook omdat bijna de hele familie meehelpt in het bedrijf.

'Mijn ouders Frans en Fien en mijn broer Frank springen veelvuldig bij', zegt Jean Paul van Aubel. 'Daarnaast helpen onze kinderen soms met klusjes op de boerderij. Als we op drukke dagen met z'n allen aan het werk zijn, kan ik daar echt van genieten. Dat zijn de dingen waar je het voor doet.'


Ambitie

Van Aubel had altijd al de ambitie om het ouderlijk bedrijf over te nemen. Lange tijd was het onzeker of dit ging lukken. 'Na mijn studie in Wageningen stapte ik in 1997 in het familiebedrijf. Dit telde toen 55 koeien. Doorontwikkelen was niet mogelijk op de locatie waar we destijds zaten, aan de rand van het dorp. Groei was nodig om het bedrijf over te kunnen nemen en toekomstbestendig te maken.'

Als we op drukke dagen met z'n allen aan het werk zijn, kan ik daar echt van genieten

Jean Paul van Aubel, melkveehouder in Eijsden

Uiteindelijk bood een verhuizing naar een locatie buiten de bebouwde kom, 300 meter verderop, de gewenste groeimogelijkheden. 'We bouwden in 2009 een nieuwe stal en namen twee melkrobots in gebruik. Sindsdien zijn we fasegewijs gegroeid', zegt de melkveehouder.


Succesvolle fokkerij

De fokkerij is een grote hobby van Van Aubel, waar vooral in het verleden nogal wat tijd in ging zitten. 'We gingen vroeger altijd naar de fokdagen in Zuid-Limburg. Hier ontstond de liefde voor het fokken. Ik streef naar duurzame en functionele koeien met hoge melkproducties. We hebben in het verleden ook wel embryo's en stieren verkocht. Nu fokken we nog met de topdieren, voornamelijk voor ons eigen bedrijf', licht hij toe.

Verantwoord en duurzaam boeren met het vizier gericht op de toekomst vormt de rode draad in zijn bedrijfsvisie. Van Aubel is een ondernemer die op diverse vlakken verantwoordelijkheid wil nemen. Zo was hij bestuurlijk actief bij FrieslandCampina en is hij voorzitter van LLTB-regio Zuid-Limburg. 'Ik vind het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een goede belangenbehartiging van onze sector, zeker nu', licht hij toe.


Agrarisch natuurbeheer

Daarnaast wil de melkveehouder een rol spelen bij de aankleding en het onderhoud van het Zuid-Limburgse landschap. Om die reden doet hij aan agrarisch natuurbeheer en is 3 hectare hoogstamboomgaarden ingericht rond zijn bedrijf. 'Hoogstamfruitbomen horen van oudsher bij deze streek. Het is niet alleen mooi om de koeien te zien grazen in de boomgaarden, maar de bomen bieden in de zomer ook schaduw voor de dieren.'


Drie generaties Van Aubel aan het werk in de stal.
Drie generaties Van Aubel aan het werk in de stal. © Twan Wiermans

De focus richting de toekomst ligt niet op groei, maar op anders en duurzamer produceren. Om die reden oriënteert Van Aubel zich onder meer op de mogelijkheden van de teelt van krachtvoervervangers. 'Als we meer voer van eigen land kunnen halen, hoeven we minder aan te kopen. Ook heb ik interesse in de teelt van vlinderbloemigen. Deze passen goed in het steeds warmere en drogere klimaat en hebben bovendien geen stikstofbemesting nodig', legt hij uit.


Bovaer

Daarnaast neemt de ondernemer sinds kort deel aan een project rondom het veevoeradditief Bovaer. Dit reduceert de methaanuitstoot van koeien, zegt hij. 'De methaanuitstoot zou met 30 tot 40 procent kunnen worden teruggebracht. Als sector moeten we bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Het is mooi als dit soort innovaties daarbij kunnen helpen. Op die manier kunnen we hopelijk het bestaansrecht van onze sector waarborgen en krimp voorkomen.'

Van Aubel hoopt dat er snel duidelijkheid komt over wat de stikstofplannen van het kabinet concreet betekenen voor zijn bedrijf. 'Daar heb ik nu nog geen zicht op. Wel oriënteer ik me op innovatieve systemen om mest te gaan vergisten en scheiden om op die manier zowel de stikstofemissie als de inzet van kunstmest te kunnen terugdringen. Ik wil proberen om zelf aan het roer te blijven en regie te houden.'


Bewustwording stimuleren

De melkveehouder stelt zijn bedrijf zondag open voor het publiek om burgers een realistisch beeld te geven van hoe het eraan toegaat op een modern melkveebedrijf. 'Samen met het AJK wil ik hun laten zien dat wij aandacht hebben voor dierenwelzijn en diergezondheid, een gezond product afleveren en een bijdrage leveren aan een mooi landschap. Op die manier hopen we de bewustwording te stimuleren en goodwill te creëren voor onze sector.'

De Boerderijkijkdag vindt op zondag 18 september plaats tussen 10 en 17 uur. Het bedrijf van de familie Van Aubel ligt aan de Kapelkesstraat 84 in Eijsden.


Jean Paul van Aubel, melkveehouder in Eijsden
Jean Paul van Aubel, melkveehouder in Eijsden © Eigen foto


Bedrijfsgegevens

Jean Paul van Aubel (48) heeft een melkveebedrijf in het Limburgse Eijsden. In 2007 nam hij samen met zijn vrouw Jeanine het familiebedrijf over. Sinds 2009 zitten ze op de huidige locatie net buiten Eijsden. Sindsdien groeide het melkveebedrijf door. De ondernemers leveren de melk aan Royal FrieslandCampina. Ze zijn ook actief op het gebied van agrarisch natuurbeheer, onder meer door de aanplant van hoogstamfruitbomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer