Britse boeren verkeren na brexit nog steeds in onzekerheid

Ruim twee jaar na de brexit is nog veel onduidelijk over de toekomst voor Britse boeren, stelt de Britse boerenorganisatie NFU. Een nieuwe nationale voedselstrategie, minister-president en landbouwminister moeten hier verandering in brengen.

Britse+boeren+verkeren+na+brexit+nog+steeds+in+onzekerheid
© ANP

Britse boeren kampen sinds de brexit met diverse uitdagingen, naast de droogte en hogere grondstofprijzen. Zo is met het vertrek uit de Europese Unie de deur dichtgegooid voor grote groepen arbeidsmigranten uit Oost-Europa. Zij worden gemist in met name de tuinbouw, fruitteelt en pluimveehouderij.

Het steekt de Britse agrarisch ondernemers ook dat 'Londen' handelsverdragen afsluit met landen die lagere productiestandaarden hanteren dan in het Verenigd Koninkrijk zijn toegestaan. Dit ondermijnt hun concurrentiepositie. Verder worden ze geconfronteerd met strengere eisen op het gebied van milieu, zoals dat ook in de Europese Unie speelt.

De regering heeft deze zomer, nog onder bewind van de inmiddels afgetreden premier Boris Johnson, een voedselstrategie opgesteld die als basis moet dienen voor toekomstig beleid. In deze Government Food Strategy stelt de regering te streven naar leidende standaarden voor milieu, dierenwelzijn en voedselkwaliteit bij de voedselproductie.

Jayawardena is de zesde Britse landbouwminister in zes jaar tijd

Het kabinet benoemt het strategische belang van de nationale voedselproductie. De overheid pleit voor behoud en, in sommige deelsectoren, voor een verhoging van de productie. In aanvulling hierop zijn miljoenen Britse ponden voor de agrarische sector gereserveerd.

'Voedselproductie zal altijd een kernwaarde zijn in ons land en ik ben blij dat de overheid dat heeft bevestigd met deze strategie', zegt NFU-voorzitter Minette Batters. Tegelijkertijd constateert ze dat de voedselstrategie nog weinig concreet is. Het beleid moet nog worden ontwikkeld.

• Lees ook het interview met Minette Batters: 'Het lijkt of de wil ontbreekt om voedselproductie te steunen'

Het is nu aan de de nieuwe landbouwminister van Groot-Brittannië, Ranil Jayawardena, om deze visie in beleid om te zetten en eventueel aan te passen aan de wensen van de nieuwe regering. Voormalig staatssecretaris van Handel Jayawardena is sinds het brexitreferendum op 23 juni 2016 de zesde minister op deze post. De nieuwe premier, Liz Truss, was minister van Landbouw ten tijde van dit referendum. Kort daarop werd zij minister van Justitie in het nieuwe kabinet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer