Noorden krijgt 8 miljoen voor aanpak stikstof, gedeputeerde 'heel boos'

Provincies Groningen, Friesland en Drenthe krijgen samen 8 miljoen euro van het Rijk voor hun versnelde stikstofaanpak, terwijl ze om 180 miljoen euro hadden gevraagd. 'We zijn hier heel boos, teleurgesteld en verontwaardigd over', zei de Groningse landbouwgedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) woensdagmiddag tijdens het commissiedebat over stikstof in de Staten.

Noorden+krijgt+8+miljoen+voor+aanpak+stikstof%2C+gedeputeerde+%27heel+boos%27
© provincie Groningen

Provincies Drenthe, Friesland en Groningen kwamen met maatregelen om via innovaties stikstof te reduceren in de landbouw in Noord-Nederland. De snelle maatregelen, 'het laaghangend fruit', zouden volgens de noordelijke provincies al kunnen leiden tot stikstofreductie op het erf, bijvoorbeeld door het toevoegen van magnesiumchloride voor de reductie van stikstof in mest.

De teleurstelling is groot nu ze 8 miljoen euro van het Rijk daarvoor ontvangen. 'Hierover is het laatste woord nog niet gesproken. Met 8 miljoen euro kunnen we niet zoveel', deelde Hamster de commissieleden mee. Hij kijkt of er geschoven kan worden met de begroting van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. 'Desnoods betalen we het zelf. Ik vind dit zo belangrijk.'


Eerste opzet gebiedsplan

Provincie Groningen wil eind december de eerste opzet van een gebiedsplan klaar hebben. In het najaar gaat ze hierover in gesprek met vertegenwoordigers vanuit verschillende sectoren. De provincie ontwikkelt een kaart met opgaven, die ze per regio inzichtelijk wil maken. 'Het is puur een inventarisatie, we koppelen er nog een sociaal-economische paragraaf aan', liet Hamster weten.

Het halen van 1 juli 2023, de datum waarop de gebiedsplannen bij het Rijk moeten worden ingeleverd, is 'ontzettend ingewikkeld', zei de gedeputeerde. 'We weten nog steeds niet precies wat we moeten opleveren. Er is nog veel onduidelijk.'


Statenlid Bram Schmaal van Groninger Belang vindt dat de provincie keiharde randvoorwaarden moet stellen. 'Door te zeggen: we gaan het niet uitvoeren. We kunnen toch wel een keer ondeugend zijn?' Ondeugend zijn is nog niet nodig, antwoordde Hamster. 'We zijn nog niet aan het uitvoeren, we schetsen voorzichtig de opgaven.'

Volgens Hamster kan de provincie een heel eind komen in de gebiedsgerichte aanpak op basis van vrijwilligheid, gezien de geringe stikstofopgave in de provincie. De provincie kent slechts één stikstofgevoelig Natura 2000-gebied: Lieftinghsbroek. 'In het Zuidelijk Westerkwartier, waar al een gebiedsproces loopt, zijn tot op heden geen boeren onteigend.'


Onzekerheid tegengaan

Hamster wond er geen doekjes om toen de vraag uit de Staten kwam of hij de situatie van melkveehouder Erwin Bijman uit Ten Boer, die tijdens zijn inspraak brak, niet aangreep om het roer om te gooien. 'Integendeel. Ik ben met heel veel agrariërs in gesprek. Bij iedereen gaat het over onzekerheid voor het gezin, het bedrijf en de toekomst. Het is onze taak om deze onzekerheid tegen te gaan. Wanneer we niets doen, dan weten we zeker dat de vergunningverlening niet op gang komt en er geen oplossing komt voor het PAS-probleem.'

Er moet daarom 'zo snel mogelijk een begin' worden gemaakt, gaf Hamster aan. Hij doelde daarmee op de discussie over het halen van de doelen in 2030 of 2035. 'De komende jaren moeten we 75 tot 80 procent van de opgave voltooien. Of de laatste 10 procent nou in 2032 of 2037 voltooid is, dat maakt mij niet zo uit. Van belang is dat er snel perspectief komt, dat we aan de slag gaan en dat we Remkes ervan overtuigen kunnen dat we het gaan redden.'


Gigantische transitie

'Wat gaat er gebeuren als er geen perspectief komt?', vroeg een Statenlid de gedeputeerde. 'Als deze gigantische transitie van het landelijk gebied niet door de meest geraakte sector gedragen wordt, dan zie ik niet hoe we er voortgang in kunnen krijgen. Dat speelt niet alleen hier. In Den Haag is er een minister afgetreden. Er is grote onrust. De opgave lijkt ten dode opgeschreven als het perspectief niet duidelijk wordt. Dat beseft heel Nederland', liet Hamster weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer