Basisstof Charge effectief tegen bladschimmel in suikerbieten

Door het toepassen van Charge, een niet-chemische basisstof op basis van gemalen garnalenschalen, kunnen bietentelers voor de bestrijding van cercospora besparen op het gebruik van chemische fungiciden.

Basisstof+Charge+effectief+tegen+bladschimmel+in+suikerbieten
© Twan Wiermans

In planten stimuleert Charge de natuurlijke weerstand tegen verschillende ziekteverwekkers. Het middel met de basisstof chitosan hydrochloride wordt geproduceerd door Woodchem en op de markt gebracht door gewasbeschermingsfabrikant Adama. Charge is het afgelopen jaar in Nederland onder meer getest in suikerbieten.

Michel Jansen van Woodchem en Robbert Boon van Adama meldden onlangs tijdens een symposium over de vergroening van de bietenteelt de resultaten van het onderzoek. De proeven zijn in 2021 uitgevoerd op de proefboerderijen in het Drentse Valthermond en het Limburgse Vredepeel. Daar is met name de effectiviteit van Charge vastgesteld op de bestrijding van de bladschimmel cercospora.


Combinatie met fungicide

'In objecten met alleen Charge zien we dat een verhoogde dosering van het middel, dat gaat dan om 5 liter per hectare, 85 procent werking geeft ten opzichte van een standaard chemisch schema', zegt Jansen. 'Charge toegepast in een combinatie met het fungicide Spyrale geeft echter op cercospora omgerekend naar financiële opbrengst eenzelfde werking als vier chemische bespuitingen in suikerbieten tegen bladschimmels.'

Jansen benadrukt dat vooral de vroege toepassingen van Charge in suikerbieten van toegevoegde waarde zijn. Hij doelt dan op een spuitmoment rond het sluiten van het gewas. 'Het lijkt erop dat deze stof het afweermechanisme van planten vroeg in het seizoen op gang kan brengen. Op tijd inzetten is daarom belangrijk.'

Volgens Boon bieden de bemoedigende resultaten van de praktijkproeven voldoende houvast om in 2022 met een concreet advies voor Charge te komen voor suikerbieten. 'Ons advies is om de basisstof in een standaarddosering van 3 liter per hectare één of twee keer toe te passen in een schema met een fungicide.'


Waarschuwingsdienst van IRS

Voor de timing van de eerste bespuiting kunnen bietentelers zich het beste richten op de waarschuwingsdienst van het IRS, stelt Boon. 'Zodra in een regio de eerste signalen binnenkomen van aantastingen, dan is dat een geschikt moment om Charge in te zetten.' Het middel is in vloeibare vorm verkrijgbaar. Mengen met andere producten wordt niet aangeraden.

Naast suikerbieten gaat Adama het komend jaar verder met het onderzoeken naar toepassingsmogelijkheden voor Charge. In aardappelen wordt geëxperimenteerd met voorbehandelingen voor de bescherming tegen rhizoctonia. Adama verwacht van gewasbehandelingen in uien een positieve werking op het onderdrukken van valse meeldauw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer