De Nieuwe Denktank: stikstofbeleid heeft averechts effect

Het stikstofbeleid van het kabinet leidt niet tot een florerende natuur, natuurinclusieve landbouw en schoon drinkwater. Volgens De Nieuwe Denktank zijn er aanwijzingen dat het beleid juist het tegenovergestelde tot gevolg heeft.

De+Nieuwe+Denktank%3A+stikstofbeleid+heeft+averechts+effect
© Twan Wiermans

Dat stelt de denktank in een nieuw onderzoeksrapport, dat vanaf eind september in de boekhandel verkrijgbaar is en waarvan nu al een samenvatting te lezen is. De Nieuwe Denktank deed het afgelopen jaar intensief onderzoek naar stikstof en sprak tientallen betrokkenen.

Daarnaast deed hij onderzoek en ontrafelde het stikstofbeleid van de kabinetten Rutte III en IV en vroeg zich af of het stikstofbeleid noodzakelijk is om 'de natuur te redden', 'schoon drinkwater uit de kraan' te garanderen en 'de transitie te maken naar een natuurinclusieve landbouw', zoals de regering zegt.

Kritisch op KDW

Uit het onderzoek blijkt volgens de denktank dat het beleid het tegengestelde effect heeft. Zo zal de kleine (biologische) boerderij met koeien in de wei ten onder gaan, terwijl grote, gesloten stallen zullen blijven. De denktank is daarbij kritisch op het gebruik van de kritische depositiewaarde (KDW) als beleidsdoelstelling.

Als enige in Europa gebruikt ons land een risico-indicator op die manier. 'Nederland creëert een leefomgeving waar niemand voor heeft gekozen en die eigenlijk ook niemand wil', schrijft de groep. Dat leidt ertoe dat kleine familie- en gezinsbedrijven die kringlopen sluiten, door innovaties hun uitstoot en voetafdruk verminderen of aan agrarisch natuurbeheer doen, op termijn zullen verdwijnen, vreest de denktank.

Dat zal niet veranderen zolang het stikstofmodel en de KDW leidend zijn in Den Haag. De Nieuwe Denktank komt om die reden in het te verschenen rapport met tien aanpassingen 'die noodzakelijk zijn om van stikstofbeleid weer natuurbeleid te maken'. De komenden maanden worden deze ook voor het voetlicht gebracht in het publieke debat, belooft de denktank.

Zorgen over crises

De Nieuwe Denktank is opgericht door een groep burgers die zich zorgen maakt over de crises in het land, het imploderen van het politieke midden en het feit dat belangrijke maatschappelijke vraagstukken geen onderwerp meer lijken te zijn van democratische besluitvorming.

Doel van de denktank is een bijdrage te leveren aan het openbreken en aanjagen van het politieke debat en ander en beter beleid te ontwikkelen dat op een breed draagvlak in de Nederlandse samenleving kan rekenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer