Infecties opsporen met op Crispr-Cas gebaseerde technologie

Wageningen University & Research heeft samen met spin-off Scope Biosciences een beurs van 150.000 euro ontvangen van de European Research Council (ERC). Het geldbedrag is bedoeld voor het verder onderzoeken en praktijkrijp maken van de diagnostiektechnologie ScopeDx, die is gebaseerd op Crispr-Castechnologie.

Infecties+opsporen+met+op+Crispr%2DCas+gebaseerde+technologie
© Archieffoto Marcel Bekken

Het mooie van deze techniek is dat het snel en nauwkeurig viraal of bacterieel RNA kan herkennen. Scope Biosciences zet de beurs het komend jaar in om de technologie te verbeteren en hoopt in 2023 zelfstandig een aanvraag te doen voor een nog grotere Europese beurs. Toepassingen van de techniek zijn onder meer het vroegtijdig opsporen van infecties in zaden of planten.

Ook voor het snel vaststellen van virusziekten bij mensen en dieren biedt de techniek veel perspectief. Medeoprichter van de spin-off Jurre Steens: 'Je wil dat het zaad dat een akkerbouwer gebruikt, vrij is van infecties. Anders weet je van tevoren al dat er minder of helemaal geen oogst zal zijn. Met ScopeDx is het relatief eenvoudig om RNA van bekende ziekten op te sporen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer