Agractie: kabinet moet nu daden stellen

Het stikstofoverleg dat woensdagochtend plaatsvindt, biedt voor het kabinet een kans om 'daden te stellen'. Dat zegt Agractie-voorman Bart Kemp voor aanvang van het overleg.

Agractie%3A+kabinet+moet+nu+daden+stellen
© Dirk Hol

In tegenstelling tot de eerste keer zijn Agractie en Farmers Defence Force (FDF) aanwezig bij het tweede stikstofoverleg onder leiding van Johan Remkes. Bij de eerste sessie lieten deze organisaties zich vertegenwoordigen door LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak.

Toen dinsdag bleek dat door de boerenorganisaties aangedragen pijnpunten op de agenda staan, besloten naast LTO Nederland ook Agractie en FDF naar Den Haag af te reizen voor het tweede overleg. 'Remkes en het kabinet zijn tegemoetgekomen aan onze agenda. Dat is de reden dat we er vandaag wel bij zijn en de eerste keer niet', aldus Kemp.


De door de sector ingebrachte cruciale punten voor de gespreksagenda zijn: geen vervroegd tijdpad naar 2030, de kritische depositiewaarde (KDW) uit de wet, inzetten op innovatie en een oplossing voor de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders.


Spelletje voor de bühne

De Agractie-voorman vindt dat het kabinet moet bewegen in het stikstofdossier. 'Het is nu aan het kabinet om te laten zien of ze tot daden willen komen en aan het vertrouwen willen werken of dat ze een spelletje voor de bühne spelen. Als dat laatste het geval is, hebben we dat snel door en dan hebben we daar geen zin in.'

Kemp put hoop uit de recente uitspraken van CDA-minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken). Die pleitte voor een langere deadline voor de stikstofaanpak en een minder prominente rol voor de KDW in het beleid. 'Hoekstra heeft goede dingen gezegd over het fundament onder de stikstofwet.'

Het overleg tussen het kabinet de boerenorganisaties is verdeeld over twee sessies. Vanochtend werd gesproken met de biologische sector en natuurinclusieve boeren. Dit overleg is inmiddels afgerond. Voorzitter Alex Datema van BoerenNatuur nam deel aan het eerste overleg. Hij vindt het jammer dat er in twee sessies met boeren is gesproken. 'Blijkbaar kan het in deze tijd niet in één grote groep.' Wat hem betreft was dat wel gebeurd.


Harde toezeggingen

'We hebben aangegeven dat we zoeken naar nieuwe vormen van landbouw en dat we daarin een rol van de overheid verwachten', vervolgt Datema. Hij verwacht 'harde toezeggingen' in de binnenkort te verschijnen perspectiefbrief van landbouwminister Henk Staghouwer. 'Het is aan de overheid dat er wat gebeurt in de markt.'

De stikstofdoelen vindt de BoerenNatuur-voorzitter van minder belang. 'Het gaat veel breder. We hebben nodig dat boeren ermee aan de slag gaan. Het is daarom belangrijker boeren handvatten te geven dan een harde deadline.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer