Rabobank: markt luxe rundvlees onder druk

De markt voor luxe rundvlees komt onder druk te staan, verwacht RaboResearch. Dit komt omdat de inflatie en een vertragende economische groei invloed hebben op het bestedingspatroon van consumenten. Wel is de wereldwijde rundvleesmarkt sterk als gevolg van een aanhoudend krap aanbod.

Rabobank%3A+markt+luxe+rundvlees+onder+druk
© stamboek

Dat blijkt uit het laatste rundvleesrapport van de Rabobank. Het krappe wereldwijde aanbod van rundvlees en de sterke vraag van consumenten zorgden ervoor dat de wereldwijde rundvleesprijzen het afgelopen jaar recordhoogten bereikten.

De overloopeffecten van de versoepeling van de coronabeperkingen – ongebreidelde inflatie en vertragende economische groei – beginnen het bestedingspatroon van consumenten te beïnvloeden. Overigens hebben de meeste detailhandelsprijzen voor rundvlees hun opwaartse trend in het tweede kwartaal van 2022 voortgezet of ze bleven stabiel. De meeste rundvleesprijzen lagen tussen de 5 procent en 11 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2021.


Afnemend consumentenvertrouwen

Het bewijs van afnemend consumentenvertrouwen in het licht van vertragende economieën en inflatie stapelen zich op. Over het algemeen zijn de rundvleesmarkten bestand tegen veranderingen in de economische omstandigheden. 'Maar we zien de trend dat kopers de voorkeur geven aan goedkopere opties, zoals rundergehakt en snelle restaurants', legt Angus Gidley-Baird, Senior Analist Dierlijke Eiwitten bij de Rabobank.

Gidley-Baird vervolgt: 'We verwachten dat de consumptie van snijresten sterk blijft en mogelijk toeneemt in het tweede halfjaar van 2022, omdat consumenten naar verwachting terugvallen op goedkopere stukken rundvlees en goedkopere eiwitten.'

Pluspunt voor de afzet is volgens de analist dat de veemarkten gunstig zijn als gevolg van een krap aanbod en een sterke vraag. Hij verwacht dat van de belangrijkste rundvleesproducerende en exporterende landen de productie in het derde en vierde kwartaal toeneemt. Daarbij domineert een hogere productie in de Verenigde Staten en Brazilië de markt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer