Wierde & Dijk ziet kansen voor bedreigde moshommel

Agrarische natuur- en landschapsvereniging Wierde & Dijk wil de moshommel terug in het Noord-Groninger landschap. Hiervoor brengt ze de soort in kaart.

Wierde+%26amp%3B+Dijk+ziet+kansen+voor+bedreigde+moshommel
© Albert-Erik de Winter

Volgens Wierde & Dijk is het insect een goede indicator voor de natuurkwaliteit van het boerenland en van oudsher karakteristiek voor Groningen. De bedreigde soort neemt sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw af. De soort wordt met name aangetroffen in het kustgebied van Groningen en Friesland en de Zeeuwse delta.

De moshommel houdt van bloemrijke vegetaties op dijken, wegbermen en kruidenrijke graslanden waarin voedselplanten als rode klaver en vogelwikke voorkomen. Recent is de soort (her)ontdekt op een aantal locaties in Groningen.


Bovengrondse nesten

De moshommel maakt bovengrondse nesten. Te vaak en vroeg maaien van graslanden met geschikte vegetaties is de belangrijkste oorzaak dat de soort zeldzaam is geworden in Nederland, geeft Wierde & Dijk aan.

De soort kwam in het verleden veel voor op en bij landschapselementen waar Wierde & Dijk sterke betrokkenheid mee heeft. Dat zijn onder meer dijkelementen, kolken, boerenlandpaden, maren, rietsloten, bloemrijke graslanden, akkerranden en (boeren)erven in het agrarisch cultuurlandschap van Noord-Groningen.


Vegetatie belangrijk

Door te zorgen voor bloemrijke vegetaties, extensief te maaien en niet alle vegetatie weg te maaien, kunnen terreinen weer geschikt worden gemaakt voor de moshommel, meldt Wierde & Dijk. 'Hierin kan de moshommel zijn bovengrondse nest maken. Door minder vegetatie te maaien, blijft daarnaast ook gedurende de gehele vliegperiode voldoende nectarplanten beschikbaar.'

Wierde & Dijk vraagt mensen in Noord-Groningen waarnemingen van de moshommel door te geven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer