Remkes na stikstofoverleg: snelheid belangrijker dan eindtijdstip

Bemiddelaar in het stikstofoverleg Johan Remkes zegt dat er wat de provincies betreft meer duidelijkheid gegeven moet worden over de stikstofaanpak. Volgens hem was de teneur van het gesprek dat maandag in Arnhem plaatsvond dat 'snelheid en een snel begin belangrijker zijn dan het eindtijdstip'.

Remkes+na+stikstofoverleg%3A+snelheid+belangrijker+dan+eindtijdstip
© Dirk Hol

'Op het boerenerf leeft een groot aantal vragen', merkte de bemiddelaar op. Enkele provincies, Friesland en Drenthe voorop, zouden graag meer tijd krijgen. 'Mijn vraag was wel: als het parlement 2030 in de wet opneemt, kan het toch niet zo zijn dat de vrije republiek zus of zo daar eigen opvattingen over heeft?' zegt Remkes.

Provincies gaven verder aan het jammer te vinden dat de uitstootdoelen voor andere sectoren dan de landbouw, zoals mobiliteit en industrie, 'niet gelijktijdig zijn geformuleerd'. Remkes noemde dat een 'herkenbaar punt'.


Regeerakkoord richtinggevend

Premier Mark Rutte reageerde na afloop van het overleg ook. 'Niet iedereen voelt zich gehouden aan letterlijk het regeerakkoord', zei hij over de stikstofdoelen. 'Dat is voor ons natuurlijk wel richtinggevend.' Het jaartal 2030 was volgens hem 'geen groot punt van discussie'.


Volgens Rutte is het halen van de deadline van volgend jaar 'een veel groter punt' voor de provincies. Die hebben tot 1 juli 2023 de tijd om plannen uit te werken. In de tussentijd, op 15 maart 2023, worden verkiezingen gehouden voor Provinciale Staten. Ook dat maakt het 'ingewikkeld', erkenden diverse provinciebestuurders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer