Ministers bezoeken boeren na stikstofoverleg met provincies

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en haar collega Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brengen maandagmiddag een bezoek aan drie boerenbedrijven.

Ministers+bezoeken+boeren+na+stikstofoverleg+met+provincies
© Dirk Hol

De ministers doen dat na afloop van een overleg in het provinciehuis in Arnhem, waar zij samen met premier Mark Rutte en minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes in gesprek gingen met bestuurders van provincies, gemeenten en waterschappen. Voor Van der Wal zijn de bezoeken aan de boerenbedrijven de eerste sinds ze bij haar eigen huis bezoek kreeg van boze boeren.

In het gesprek met de regionale bestuurders bleek dat deze snel duidelijkheid van het kabinet willen over de stikstofdoelen. 'Geen van de provinciebestuurders maakte van zijn hart een moordkuil', zei Remkes na afloop. Het zijn de provincies die de concrete plannen moeten maken om de stikstofdoelen van het kabinet te realiseren.


Graag aan de slag

De provincies willen graag aan de slag, zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Edward Stigter (GroenLinks) mede namens zijn collega's, maar het Rijk moet helderheid geven over de doelen en de criteria. 'Dat er nog discussie is over hoe hoog het doel is en wanneer het bereikt moet worden, dat helpt niet', reageerde hij op de uitspraken van CDA-leider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Die vindt dat het kabinetsdoel, een halvering van de stikstuitstoot in 2030, 'niet heilig' is.


'Als het kabinet verschillende signalen afgeeft, hebben wij daar direct last van', stelt Stigter. 'Kom met heldere doelen en laat het ons op gebiedsniveau uitvoeren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer