Stoppend CDA-gedeputeerde: Den Haag neemt regio onvoldoende serieus

De Overijsselse CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum verlaat de provinciale politiek. Hij stelt zich niet meer kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart volgend jaar. Den Haag neemt de regio onvoldoende serieus, geeft hij in een interview in de Stentor aan.

Stoppend+CDA%2Dgedeputeerde%3A+Den+Haag+neemt+regio+onvoldoende+serieus
© CDA Overijssel

Volgens Van Hijum, die onder andere economie in zijn portefeuille heeft, is de landelijke overheid te veel losgezongen van de regio en dat leidt tot onbegrip en wantrouwen. Hij noemt als voorbeeld het falen van het kabinet in het stikstofdebat. 'Het kabinet is erin geslaagd zelfs de welwillendste boeren tegen zich in het harnas te jagen.'

Den Haag moet de provinciale politiek serieuzer nemen, vindt Van Hijum. 'We zijn een democratisch gekozen bestuursorgaan. Geef ons ruimte om zelf keuzes te maken. Doe je dat niet, dan neem je de lokale en regionale democratie niet serieus.'


Verkiezingen

Van Hijum pleit ervoor om de Provinciale Statenverkiezingen op meerdere dagen te houden. 'Dan komt er ook meer oog voor dingen die in de regio spelen.'Frustraties en de de rol waarin het CDA is beland, hebben geen rol gespeeld om zich niet meer verkiesbaar te stellen, stelt de Overijsselse provinciebestuurder. 'Stoppen is puur een persoonlijke keuze. Acht jaar is mooi. Ik wil niet vergroeien met het werk en het pluche. Je kunt ook ergens te lang zitten.'

De vijftigjarige Van Hijum was van 2003 tot 2014 lid van de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer