Biden trekt beurs voor verduurzaming Amerikaanse landbouw

De door de Democraten gecontroleerde Senaat heeft zondag een pakket subsidie- en milieumaatregelen aangenomen voor een transitie in de Amerikaanse landbouw. Daarmee wil president Joe Biden de uitstoot van broeikasgassen in de Verenigde Staten over acht jaar met 40 procent verminderen om binnen het Klimaatakkoord van Parijs te blijven.

Biden+trekt+beurs+voor+verduurzaming+Amerikaanse+landbouw
© The White House/Flickr

Het pakket van 740 miljard dollar omvat een dramatische verhoging van de subsidiepotten die boeren moeten aansporen om klimaatgerelateerde landbouwpraktijken toe te passen. Biden heeft eerder gezegd dat hij de Amerikaanse landbouw vooral CO2 wil laten 'vasthouden' en dat 'de boeren de grootste klimaatbeschermers' worden.


Ook komen er maatregelen voor een groter gebruik van koolstofarme biobrandstoffen voor de vrachtwagen- en luchtvaartindustrie. Het definitieve pakket wijst ook meer dan 370 miljard dollar toe aan klimaat- en energiebeleid, inclusief schonere technologieën zoals windturbines, zonnepanelen en elektrische voertuigen.


Tegenhouden

Lange tijd zag het ernaar uit dat senator Joe Manchin (West-Virginia) het grote milieu- en klimaatplan van zijn partijgenoot Biden zou tegenhouden: in de Senaat hebben de Democraten met vijftig senatoren precies de helft van de stemmen. Omdat de Republikeinen de milieuwetten afwijzen, had Biden de steun van alle Democraten nodig.

'Dit wetsvoorstel gaat Amerika decennialang veranderen', zei fractieleider Charles Schumer, nadat vicepresident Kamala Harris haar beslissende stem had uitgebracht na meer dan een jaar van onderhandelingen achter de schermen. Op het laatste moment van de onderhandelingen zijn nog nieuwe agrarische subsidies aan het pakket toegevoegd: 5,3 miljard dollar voor schuldsanering en 4 miljard dollar voor droogtebestrijding.

Manchin stemde uiteindelijk in met een combivoorstel waarin ook subsidie was opgenomen voor de aanleg van gastransportleidingen voor fossiele brandstoffen in zijn eigen thuisstaat. Het Huis van Afgevaardigden komt vrijdag kort terug van zomerreces om het wetsvoorstel te bespreken, wat een grote overwinning zou betekenen voor Biden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer