Draineren met kettinggraver om storende kleilaag te doorbreken

Combi Drain uit het Drentse Coevorden draineerde deze week een perceel van akkerbouwer Boelo Tijdens in het Groningse Nieuw Beerta. Het bedrijf gebruikt een kettinggraver om de storende lagen te doorbreken.

Draineren+met+kettinggraver+om+storende+kleilaag+te+doorbreken
© Koos v.d. Spek

Tijdens draineert normaal gesproken percelen sleufloos. 'Op dit stuk grond zit hier en daar een storende blauwe kleilaag. Mogelijk kan de sleuvengraver de ondoorlatende laag doorbreken op plekken waar de drainbuis komt te liggen', zegt hij. 'Ik ben benieuwd naar het verschil. Dat ga ik de komende jaren zien.'

De grond bestaat uit een meter klei met daaronder een dik veenpakket. Op het perceel van bijna 13 hectare liggen de drainbuizen 10 meter uit elkaar en telkens 1 meter onder het laagste punt. Tijdens draineert bijna ieder jaar een stuk grond en is nu bijna voor de derde keer rond. 'In de jaren 70 en 80 zijn alle percelen voor het eerst gedraineerd. Daarna is nog een of twee keer tussengedraineerd.'


Combi Drain uit het Drentse Coevorden schuift de grond terug in de sleuf.
Combi Drain uit het Drentse Coevorden schuift de grond terug in de sleuf. © Koos v.d. Spek

De Groningse ondernemer is tevreden over de omstandigheden. 'Hoe droger, hoe beter. Daardoor versmeert de grond niet.' Combi Drain kon volgens Tijdens de grond gemakkelijk terugschuiven in de sleuf, waarna hij zelf met een trekker met cultuurwielen de sleuven aandrukte. Vervolgens schoof Combi Drain de grond nog een keer aan om de bulten kwijt te raken. 'Op dit perceel wil ik binnenkort ploegen en daarna tarwe zaaien. Daarna komen hier uien en dan moet het vlak zijn', zegt Tijdens.

De akkerbouwer teelt gangbaar wintertarwe, zaaiuien, suikerbieten en veldbonen. De biologische tak bestaat uit een bouwplan met wintertarwe, spelt, doperwten, sperziebonen en uien. Tijdens heeft zowel de gangbare als de biologische percelen gedraineerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer