Raad van State verwerpt bezwaren over natuurvorming Dronten

Zeven boeren en grondeigenaren in het gebied ten oosten van Dronten hebben een rechtszaak bij de Raad van State over de realisering van nieuwe natuur verloren. Ze klaagden dat het bestemmingsplan Nieuwe Natuur Oostkant Dronten niet overeenstemt met het doel van dit natuurproject.

Raad+van+State+verwerpt+bezwaren+over+natuurvorming+Dronten
© Raad van State

Het project 'Oostkant Dronten' zou oorspronkelijk gaan om vorming van nieuwe natuur en een recreatiegebied in een 'slimme combinatie' met herverkaveling van landbouwgronden. Van dit laatste is niets terechtgekomen, tot woede van de boeren.

De Raad van State oordeelde woensdag dat herverkaveling inderdaad een van de doelstellingen van het project is. Maar de gemeenteraad van Dronten mag van de hoogste bestuursrechter de realisering van nieuwe natuur vooropstellen. 'Dat door het plan hoofdzakelijk wordt voorzien in nieuwe natuur, betekent niet dat agrarische structuurverbetering in of rondom het plangebied onmogelijk is geworden', stelt de Raad van State.


Minder landbouwgronden

Volgens de boeren betekent het plan wel dat er veel landbouwareaal in het plangebied verloren gaat en dat de natuur ook een beperking van hun bedrijfsvoering gaat opleveren. Het plan maakt 69 hectare natuur en recreatiegebied mogelijk. De boeren spreken van een verlies van 120 hectare landbouwgrond, waardoor uitbreiding van hun agrarische percelen en herverkaveling een probleem worden. Dat is ook in strijd met een andere doelstelling van het project: het verbeteren van het rendement van de agrarische bedrijven.

Maar de Raad van State ziet dit anders. 'In de omgeving van het plangebied zijn verder veel gronden met een agrarische bestemming aanwezig', stelt de hoogste bestuursrechter. 'Voor zover zij vergroting van hun percelen wensen voor agrarische bedrijfsactiviteiten of voor het realiseren van nieuwe natuur, maakt het plan het voor hen niet onmogelijk om daarvoor gronden te verwerven.'


Uitsluiting

Voor de uitwerking van dit project werden tachtig grondeigenaren en boeren uitgenodigd om te participeren. Met indieners van concrete en haalbare plannen werden vervolgens afspraken gemaakt. De zeven boeren zaten daar niet bij. Volgens gemeente Dronten kwam dat omdat ze alleen maar uit waren op vergroting van hun landbouwpercelen, maar dat wordt door hen ontkend.

Volgens de Raad van State is de mogelijk onterechte uitsluiting van de boeren in deze zaak niet aan de orde. Dat moet worden uitgevochten bij de civiele rechter, stelt de hoogste bestuursrechter. Daar loopt al een procedure.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer