'Terug in het hok'

Alweer maanden geleden begon Rusland een invasie in Oekraïne. De oorlog duurt nog steeds voort, maar de aandacht ervoor verslapt. De gevolgen zijn enorm, in de eerste plaats natuurlijk voor de Oekraïners, maar we merken het allemaal. Ook in de landbouw.

%27Terug+in+het+hok%27
© Peter Nefkens

Enkele maanden geleden schreef ik op deze plek dat de rechter strenger gaat toetsen of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) haar werk goed doet. Beter gezegd, of haar handelen nog wel evenredig (proportioneel) is. De menselijke maat, voorspelde ik, komt dus een beetje terug.

Half juni zag ik daarvan al het eerste resultaat in mijn praktijk. Het ging om een zaak die veel te maken heeft met de oorlog in Oekraïne. Met toestemming van mijn klant deel ik haar verhaal met jullie, omdat ik verwacht dat deze lijn ook in landbouwzaken een rol gaat spelen.

Mijn klant is een hobbyfokker van rottweilers. Zij kreeg een verzoek van een fokker net buiten Kiev, waar de oorlogsdreiging op dat moment enorm was. Om deze fokker te helpen, heeft zij eind maart twee volwassen rottweilers en een nest pups naar Nederland gehaald. De twee teven waren al gevaccineerd. De pups zijn direct na aankomst in Nederland door de dierenarts gevaccineerd.

Volgens de NVWA overtrad mijn klant regels over het tegengaan van hondsdolheid

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Volgens de NVWA overtrad mijn klant regels over het tegengaan van hondsdolheid (rabiës). Oekraïne is een hoogrisicoland wat betreft deze ziekte. De NVWA heeft de honden daarom na een controle bij mijn klant thuis meegenomen om ze afgezonderd op een opvanglocatie in quarantaine te plaatsen.

Mijn klant hield de honden voor de zekerheid en op advies van de dierenarts netjes in thuisquarantaine. Volgens de NVWA was dit niet voldoende. Een dierenarts van de Universiteit Utrecht oordeelde dat de kans op insleep van rabiës in dit geval klein was.

De teven waren al gevaccineerd en de pups krijgen via de moedermelk bescherming. Een bioloog-gedragsdeskundige rapporteerde dat externe afzondering slecht is voor deze honden, vooral voor de pups. Het is belangrijk dat een pup goed socialiseert en habitueert (went).

De rechter gaf ons gelijk. De belangrijkste reden hiervoor is dat het besluit van de NVWA in strijd is met het evenredigheidsbeginsel. Het besluit om de honden in externe afzondering te plaatsen, was niet proportioneel. De rechter oordeelde dat de honden onverwijld moesten worden teruggeven aan mijn klant. Wel moest mijn klant de honden nog een poosje in thuisquarantaine houden. De titel van deze column is dus van toepassing op zowel de honden als de NVWA.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer