'De energie van een goede oplossing'

Soms verzuchten klanten: 'Ik moet er niet aan denken om jouw werk te doen. Waar haal je de energie toch vandaan?' Dat gevoel kan ik me voorstellen, maar gelukkig heb en houd ik er nog lol in.

%27De+energie+van+een+goede+oplossing%27
© Peter Nefkens

Laat ik eens een paar dingen noemen waardoor ik steeds weer opnieuw gemotiveerd raak en energie krijg om mijn werk te doen. Allereerst houd ik mij niet alleen bezig met het oplossen van problemen. Ik probeer ze ook te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer een boer mij vraagt de afspraken over de bedrijfsopvolging duidelijk op papier te zetten. Meestal zijn de afspraken mondeling in hoofdlijnen tussen de ouders en de opvolger besproken.

Om te voorkomen dat later discussie ontstaat, vraag ik door. Heb je hier wel aan gedacht? Hoe wil je daarmee omgaan? Oh ja, niet aan gedacht. Na alles goed te hebben uitgewerkt, kan iedereen met een goed gevoel bij het kruisje tekenen. Heerlijk.

Als er zich toch problemen voordoen, kijk ik vooral naar de mogelijkheden. Het is de kunst de problemen van de klant niet tot 'mijn problemen' te maken. Daar bedoel ik mee: ik moet professionele afstand bewaren. Oftewel, emoties begrijpen en daar respectvol mee omgaan, maar bij het oplossen van de zaak naar de feiten en de juridische mogelijkheden kijken.

Het is ontzettend belangrijk dat in een emotionele discussie iemand het overzicht kan bewaren

Nico Bouwman, advocaat agrarisch recht

Het is ontzettend belangrijk dat in een emotionele discussie iemand het overzicht kan bewaren en de juiste juridische punten naar voren kan brengen. Wanneer je wint, is de blijdschap bij de klant vaak groot. Niet elke zaak loopt goed af; daar moet ik eerlijk in zijn. Maar wat de afloop van de zaak ook is, ik krijg er energie van wanneer ik weet dat ik er alles aan heb gedaan om een goede oplossing te bereiken en de klant tevreden is over mijn inspanningen.

Ondertussen kom ik steeds weer enthousiaste ondernemers tegen die verder willen. Soms gewoon op oude voet verdergaan, met rust in de tent. Soms ook met nieuwe ideeën. Daar krijg ik misschien nog wel de meeste energie van. Een gangbare melkveehouder bij mij in de buurt, die begint met verkoop van zuivel aan de weg, daar word ik blij van.

Een biologische melkveehouder die een regeneratieve boerderij wil en een crowdfundingsactie start voor een kippencamper. Interessant. Een akkerbouwer die experimenteert met strokenteelt. Net zo boeiend. Ieder op zijn eigen manier, met energie voor de toekomst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer